Dostosowanie szkolnego systemu kształcenia zawodowego do potrzeb rynku pracy, ułatwienie uczniom aktywizacji zawodowej oraz możliwości zatrudnienia po zakończeniu nauki u pracodawców z regionu konińskiego. „Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie” realizuje projekt skierowany do uczniów i nauczycieli technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa.
Zgodnie z założeniami projektu w ramach jednej
edycji każdy uczeń może skorzystać z doradztwa zawodowego oraz 4 kursów
podnoszących swoją wiedzę i umiejętności z zakresu gastronomii, np. kurs
barman/kelner, sommelier, kucharz, carving. Młodzież może również uczestniczyć w warsztatach
tematycznych, a dla chętnych organizowany jest płatny staż zawodowy u
pracodawców z regionu konińskiego. W projekcie biorą również udział nauczyciele
przedmiotów zawodowych, dla których przewidziano studia podyplomowe, kursy oraz
staże.
– W drugiej edycji kursów wzięło udział 63 uczniów. Kursy prowadzone były na
bardzo wysokim poziomie pod okiem wyspecjalizowanych instruktorów. Odbywały się
w pracowni gastronomicznej, którą również w ramach projektu udało się doposażyć
w nowoczesny sprzęt. Młodzież uczestniczyła także w doradztwie zawodowym oraz
warsztatach z zakresu zaburzeń odżywiania oraz analizy i oceny jakości żywności
i jedzenia. Wszystkie zajęcia były bezpłatne – informuje szkoła. – W kolejnym
etapie planowany jest udział 21 uczniów w płatnych stażach zawodowych oraz
kontynuacja wsparcia nauczycieli, dla których przewidziano jeszcze realizację
dwóch kursów zawodowych.
Projekt realizowany będzie do końca grudnia 2021r.