Pizza to proste danie z zazwyczaj prostymi dodatkami. Wszyscy
dobrze znamy smak włoskiego placka z szynką, pieczarkami czy nawet z
ananasem. Jednak do pizzy na świecie, a nawet w Polsce, w niektórych
lokalach, trafiają na nią dodatki, które nadają jej zupełnie nowego
charakteru. Przeczytaj ten tekst, a dowiesz się o jakie produkty chodzi, a
potem zamów swoją oryginalną pizzę!
- Rzepa brokułowa – znana również pod włoską nazwą – cime di rappa.
Wywodzi się ona z Włoch, więc na pewno idealnie sprawdza się na pizzy.
Rzepa bor kulowa ma mało kalorii, a przy tym zawiera mnóstwo witamin i
minerałów.
- Pasta truflowa – jest bardzo popularna na Półwyspie Apenińskim.
Zazwyczaj można ją tam znaleźć w makaronach i kanapkach. Naturalnym
następnym krokiem było, że pojawi się ona na pizzy.
- Mango – nie trafia ono w takiej postaci jak ananas, czyli pokrojone
na plasterki. Z mango robi się salsę, w której słodki smak przełamują
papryczki habanero. Taki słodko-ostry smak nadaje pizzy zupełnie nowej
jakości.
- Mac N Cheese – czyli makaron z serem. Na pizzy? To pomysł kuchni
amerykańskiej, gdzie makaron z serem to jedna z ulubionych przekąsek
typu fast food. Bardziej amerykańskiej pizzy już się nie znajdzie.
- Orzeszki pinii – pizza z orzechami to w sumie żadna nowość, ale
zazwyczaj trafiały do niej orzechy włoskie. Orzeszki pinii mają bardzo
ciekawy smak, a w dodatku posiadają wiele walorów zdrowotnych. W
połączeniu z np. pomidorkami cherry oraz parmezanem smakują po prostu
wybornie.
- Tempah – za tym tajemniczo brzmiącym słowem kryje się nic innego jak
produkt ze sfermentowanych ziaren soi. W pizzy używa się go w
zastępstwie sera przy plackach wegańskich. To zdrowa i sycąca
alternatywa, która przypadnie do gustu nawet mięsożercom.
- Jajko sadzone – na pizzy to wciąż ciekawostka, która nadaje jej oryginalnego smaku, ale także zwiększa jej sytość.
Masz ochotę na nietypową pizzę? Znajdziesz ją w ofercie pizzerii w
Koninie i Łodzi, z których zamówisz poprzez stronę PizzaPortal.pl.