W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X

Artykuły

„Ciepłe, zimne” – czy temperatury potraw i napojów mają wpływ na gardło?

2023-04-06 13:00:41
„Ciepłe, zimne” – czy temperatury potraw i napojów mają wpływ na gardło?

Z niecierpliwością wyczekujemy ciepłych dni. I nawet jeśli temperatury są bardzo wysokie, potrafimy sobie radzić. Lody, zimne napoje (często prosto z lodówki)... Według powszechnej wiedzy takie działania mogą doprowadzić do infekcji gardła, a nawet anginy. Czy to prawda? A jak jest z gorącymi potrawami, kawą, herbatą? O odpowiedzi na te pytania poprosiliśmy dra n. med. Krzysztofa Gajewskiego, specjalistę otorynolaryngologa.

– Panie doktorze, czy spożywanie lodów i zimnych napojów może nam zaszkodzić? Jeśli tak, to dlaczego?

– Spożywanie lodów i zimnych napojów może w niektórych przypadkach prowadzić do zapalenia gardła. Jednym z powodów może być fakt, że zimne napoje i pokarmy powodują zwężenie naczyń krwionośnych w gardle i w okolicy krtani, co powoduje zmniejszenie przepływu krwi i spadek stężenia tlenu w tym obszarze, co z kolei może osłabić naturalne mechanizmy obronne gardła. W efekcie zwiększa się ryzyko rozwoju infekcji, np. paciorkowcowej w obrębie migdałków podniebiennych, czyli tzw. anginy ropnej. Ponadto zimne napoje i lody mogą podrażniać śluzówkę gardła, szczególnie jeśli jest ona już uprzednio zapalnie zmieniona lub wysuszona.


Nadmierne spożycie zimnych produktów może również prowadzić do zwiększonego wydzielania śluzu, co z kolei może stworzyć idealne warunki dla rozwoju bakterii i wirusów. Warto jednak zauważyć, że nie każdy, kto spożywa lody lub zimne napoje musi doświadczyć zapalenia gardła. Wiele zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu, ogólnego stanu zdrowia, środowiska w jakim żyjemy oraz ewentualnych nieprawidłowości w budowie górnych dróg oddechowych.

– Zwykle gdy czujemy, że coś złego dzieje się z naszym gardłem (drapie, zaczyna pobolewać) sięgamy po gorące napoje, wierząc, że rozgrzanie organizmu zniweluje objawy choroby. Gorąca herbata z cytryną lub babcina mikstura: gorące mleko z masłem i miodem. Czy taka domowa „terapia”może pomóc?

– Gorąca herbata z cytryną oraz mleko z masłem to popularne domowe sposoby na złagodzenie objawów zapalenia gardła, takich jak ból i podrażnienie. Herbata z cytryną wzmacnia układ odpornościowy dzięki zawartości witamin C, A, a także magnezu i potasu, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Należy jednak pamiętać, by napój nie był zbyt gorący – optymalna temperatura powinna wynosić około 45 stopni Celsjusza. Przez pewien czas naukowcy zgłaszali wątpliwości w kwestii łączenia herbaty i cytryny – były one związane w faktem powstawania cytrynianu glinu w takim napoju, a wiadomo, że związek ten może przyczyniać się do rozwoju np. choroby Alzheimera. Ostatecznie wykluczono jednak taką możliwość – ilość cytrynianu glinu w herbacie z cytryną jest absolutnie śladowa i nie ma żadnego wpływu na nasze zdrowie.

Dodatkowo, ciepła herbata pomaga rozluźnić mięśnie gardła, co może przynieść ulgę w przypadku bólu gardła.

Mleko z masłem może z kolei działać kojąco na podrażnione gardło dzięki zawartości tłuszczów, które tworzą warstwę ochronną na błonie śluzowej gardła. Tłuszcze te także mogą pomóc w złagodzeniu bólu i podrażnienia gardła. Warto jednak zaznaczyć, że domowe sposoby nie zawsze są wystarczająco skuteczne. Jeśli objawy utrzymują się lub nasilają, należy skonsultować się z lekarzem, który postawi diagnozę i ustali odpowiedni schemat leczenia.

– Wracając do gorącego. Niektórzy mają zwyczaj picia napojów zaraz po zaparzeniu. Czy można sobie w ten sposób zaszkodzić?

– Spożywanie gorących napojów nie jest szkodliwe dla zdrowia, o ile temperatura napoju nie będzie zbyt wysoka. Zdecydowanie więc nie powinniśmy pić herbaty bądź kawy od razu po zaparzeniu. Należy pamiętać, że zbyt gorące napoje mogą prowadzić do podrażnienia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku, co może powodować ból i dyskomfort. Niektóre badania kliniczne, prowadzone na szeroką skalę głównie w krajach, w których spożywa się ogromne ilości gorącej herbaty, czyli w Chinach i Indiach, sugerują, że bardzo częste picie napojów o temperaturze powyżej 65°C może zwiększać ryzyko raka przełyku poprzez termiczne uszkodzenia komórek błony śluzowej. Wyniki tych badań są jednak najczęściej niejednoznaczne i wskazują raczej na inne czynniki ryzyka wystąpienia tego groźnego nowotworu – palenie papierosów, spożywanie alkoholu oraz zakażenie wirusem HPV.

– Dziękuję za rozmowę.


Śledź nas na