W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 4 stycznia 24

Artykuły

Miód nie tylko na serce

2022-10-10 15:01:51
Miód nie tylko na serce

Doceniany jest zarówno w kosmetyce, jak i kuchni, ale najważniejsze są jego właściwości zdrowotne. Od niepamiętnych czasów wykorzystywany jest w medycynie. Zalecenia stosowania miodu w lekarstwach i napojach ziołowych, sporządzania maści i plastrów leczniczych spotykamy już u starożytnych Greków i Rzymian. Homer określał miód mianem „słodkiej potrawy bogów”. Do dziś uznawany jest jako nieoceniona skarbnica zdrowia, znakomita odżywka dla sportowców i wspaniały pokarm dla osób osłabionych. Na rynku znajdziemy różne rodzaje miodów, które różnią się smakiem, działaniem oraz składem. Wiedzą na temat złocistego nektaru i jego właściwości zdrowotnych podzielił się z nami Władysław Poprawski, prezes Koła Pszczelarzy Konin, zajmujący się pszczelarstwem od ponad 50 lat!

– Miód pszczeli jest naturalnym produktem wytwarzanym z nektaru kwiatowego lub spadzi. Soki nektaru bądź spadzi są zbierane przez pszczoły, następnie przerabiane w ulu i wzbogacane w substancje wytwarzane przez pszczoły (m.in. enzymy). Dzięki pracy pszczół miód stopniowo dojrzewa i jest składowany w zasklepionych plastrach pszczelich – mówi pan Władysław. – Dobry miód pszczeli wcześniej czy później się krystalizuje. Krystalizacja przebiega w miodach wiosennych szybko, bo już w kilkanaście dni po miodobraniu. Przyczyną tego jest zwiększona zawartość glukozy. Dłużej przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne.


Początki pasji pszczelarskiej pana Władysława związane były głównie z pozyskiwaniem miodu wielokwiatowego. W miarę upływu czasu, z roku na rok zdobywając wiedzę i doświadczenie, jego pasieka powiększała się, a on sam wyspecjalizował się w produkcji poszczególnych gatunków miodu. – Zacząłem wędrować z ulami na pożytki rzepaku, akacji, facelii i lipy – mówi. – Po osiągnięciu tego etapu byłem zdecydowany rozwijać się dalej.

Dziś w ofercie doświadczonego pszczelarza, który zaraził pasją syna Michała (ukończył Technikum Pszczelarskie i został certyfikowanym producentem odkładów i pakietów) jest wiele rodzajów miodu, do tego pyłek kwiatowy, czy propolis – kit pszczeli. Gospodarstwo pszczelarskie ojca i syna liczy ponad 150 rodzin pszczelich i wciąż się dynamicznie rozwija. Oprócz produkcji złocistych słoiczków, pszczelarze chętnie dzielą się z odbiorcami wiedzą na temat właściwości poszczególnych gatunków. Prowadzą edukację ekologiczną, udzielają wykładów i lekcji pokazowych nie tylko dla dzieci i młodzieży.

A co warto wiedzieć o miodach? Zacznijmy od najbardziej popularnych rodzajów.

Miód rzepakowy: polecany dla osób cierpiących na choroby sercowe. Serce jako mięsień pracuje bez przerwy, a najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą właśnie zawiera miód rzepakowy. Ponieważ miód rzepakowy składa się głównie z cukrów prostych, z przewagą glukozy, jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne.

Miód lipowy: jest bardzo aromatycznym i smacznym miodem, a woń przypomina zapach kwiatów lipy. Smak miodu lipowego jest bardzo charakterystyczny, lekko szczypiący w język. Miód lipowy polecany jest przy grypie, przeziębieniach, kaszlu, ma silne działanie wykrztuśne. Oprócz tego działa uspokajająco, obniża również ciśnienie krwi.

Miód wrzosowy: ma barwę od bursztynowej do ciemnobrunatnej. Jego charakterystyczną cechą jest naturalna galaretowata konsystencja, która zanika po krystalizacji. Miód o bardzo silnym aromacie i smaku, rzadki i ceniony. Polecany w stanach zapalnych dróg moczowych i gruczołu krokowego, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit i biegunce.

Miód akacjowy: jest jasny, przeźroczysty. Jego skład (przewaga fruktozy) sprawia, że bardzo wolno krystalizuje, nawet powyżej jednego roku. Po skrystalizowaniu jest śnieżnobiały lub jasno słomkowy. Wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Zalecany przy schorzeniach nerek, dróg moczowych, nadkwasocie żołądka oraz zaburzeniach przewodu pokarmowego.

Miód wielokwiatowy: ze względu na łagodny smak polecany jest szczególnie dzieciom. Pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe, znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy oraz chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.

Miód facelia: jest jasnożółty, ma przyjemny, delikatny lekko kwaśny smak, w procesie krystalizacji staje się jasno kremowy, prawie biały. Zalecany jest przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.

Pyłek kwiatowy: pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, doprowadza do spadku wagi osób otyłych, wzmacnia organizm, zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi oraz zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi. Wykazuje właściwości detoksykacyjne. Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych.

Propolis (kit pszczeli): wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, regeneracyjne, odtruwające i przeciwzapalne. Zalecany przy schorzeniach układu krążenia, nadciśnienia, układu oddechowego, wrzodach żołądka i dwunastnicy, gardła, prostaty, hemoroidach czy łuszczycy (uwaga, przed kuracją pyłkiem i propolisem trzeba wykonać test przeciwuczuleniowy).

Najczęściej zaleca się następujące dawkowanie: dzieci od 2 do 6 lat – 10-20 gramów dziennie, dzieci od 6 do 12 lat – 30-50 gramów dziennie, młodzież i dorośli – 60-150 gramów dziennie (płaska łyżeczka do herbaty to 5 gramów miodu, łyżka stołowa – 20).

Miód nie tylko na serce
Miód nie tylko na serce

Śledź nas na