W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 4 stycznia 24

Artykuły

Kwitnie moda na probiotyki

2024-03-01 6:09:22
Kwitnie moda na probiotyki

W kapsułkach, syropie, kropelkach… Na rynku zauważalny jest coraz większy wybór probiotyków. Jeszcze kilka lat temu mało kto o nich słyszał, a jeśli już to stanowiły one ochronę w antybiotykoterapii. Obecnie rola probiotyków – jeśli chodzi o lepsze funkcjonowanie organizmu – stała się bardzo popularna, wręcz powszechna. Skąd ten trend? Zapytaliśmy o to Ewę Gębkę, dietetyk kliniczną z Konina.


– Jakie korzyści wynikają ze stosowania probiotyków?

– Mikroorganizmy probiotyczne, dzięki swoim korzystnym właściwościom mogą być wykorzystane zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu wielu schorzeń. Pożądana modyfikacja naturalnej mikroflory jelit z wykorzystaniem preparatów i produktów probiotycznych może chronić przed wieloma chorobami (między innymi związanymi z układem pokarmowym), a także wpływać na ogólną poprawę stanu zdrowia i odporności. Korzyści wynikające ze stosowania drobnoustrojów probiotycznych, to m.in.: profilaktyka chorób nowotworowych jelita, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, obniżanie ciśnienia krwi, zapobieganie próchnicy, infekcjom pasożytniczym oraz ogólne zwiększenie odporności organizmu. Probiotyki mogą być pomocne również w leczeniu alergii pokarmowych, zespole jelita nadwrażliwego, atopowego zapalenia skóry, a nawet cukrzycy. Pojawiają się również badania naukowe, dowodzące, że probiotyki mogą wpływać na nasz nastrój i pomagać w walce z depresją. Lista chorób i zaburzeń, w których leczeniu można zastosować wspomaganie mikrobioty jelitowej suplementacją tego typu mikroorganizmami, ciągle się wydłuża.


– Czy probiotyki można włączyć do codziennej diety?

– Probiotyki sprawdzą się w przypadku przyjmowania antybiotyku, dolegliwości ze strony jelit i jeśli chcemy poprawić odporność. Mogą zapewnić ochronę układu trawiennego przy dalekich podróżach, a także wspomóc samopoczucie. Jeżeli chcemy włączyć probiotyki do naszej codziennej diety, musimy dobrać preparat do swoich indywidulanych potrzeb bądź schorzeń. Każdy preparat probiotyczny powinien być stosowany w konkretnym celu klinicznym. Decydując się na stosowanie suplementacji preparatem probiotycznym należy brać pod uwagę istnienie dowodów klinicznych na działanie probiotycznego szczepu w danym wskazaniu (określające także dawkę), jego bezpieczeństwo i skuteczność. Dlatego jeśli chcemy wspomóc nasz organizm probiotykami, lepiej zaczerpnąć porady specjalisty i zapytać, który szczep w naszym przypadku będzie najlepszy. Probiotykoterapia powinna być celowana.

– Czy istnieją jakieś przeciwwskazania?

– Zdecydowana większość badań klinicznych i metaanaliz szczepów bakterii probiotycznych sugeruje, że są one bezpieczne i dobrze tolerowane. Stosując je, należy jednak brać pod uwagę ewentualne, rzadko opisywane działania niepożądane. Najczęstsze z nich to nadmierne gazowanie w jelitach, wzdęcia oraz dyskomfort brzuszny; są one jednak sporadyczne i bardzo łagodne. Bardzo rzadko mogą powodować infekcje, ale tylko u osób z uszkodzoną śluzówką nabłonka jelitowego. Mimo tego są pewne grupy osób, dla których przyjmowanie probiotyków może być niebezpieczne. Dotyczy to pacjentów cierpiących na poważne choroby, takie jak: zespoły zaburzonej odporności, HIV/AIDS, nowotwory (w trakcie radio- i chemioterapii), zespół krótkiego jelita, perforacje jelit, niedrożność jelit.

– Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze probiotyku?

– Obecnie na rynku suplementów diety najczęściej wykorzystywane są bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Ważne, by wybierając preparat probiotyczny, zwrócić uwagę na jego skład. Producent powinien zamieścić 3-członową nazwę zawartych w produkcie mikroorganizmów, np. Bifidobacterium (rodzaj) bifidum (gatunek) SCD521 (szczep). Sama nazwa Bifidiobacterium świadczy o tym, że w produkcie są bakterie, ale nie wiadomo jakie i nie wiemy też, jakie ma ono działanie. Narynku znajdziemyprobiotyki jednoszczepowe(jedna określona bakteria) lubwieloszczepowe(mieszanka kilku rodzajów bakterii). Wybór zależy oczywiście odproblemu, zjakim się borykamy. Warto zwracać uwagę naliczbę bakterii wdanym probiotyku. Zaleca się, aby ilość bakterii była wgranicy 10-15 mld bakterii wdziennej porcji. Forma probiotyku: saszetki, kapsułki czypostać płynna? Najlepszą opcją będzie wybranie suplementu w formie płynu. Ich zaletą jest szybkie wchłanianie, które następuje już w jamie ustnej. Warto zwrócić również uwagę, czy dany probiotyk nie zawiera dodatków i konserwantów.

– Dziękuję za rozmowę.


Śledź nas na