Browar od 4 stycznia 24

Aktualności

„Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego to zamach na wolność”. Stanowisko Nowoczesnej ws. protestów

2020-11-04 07:04:00
Aleksandra Wysocka
Napisz do autora
„Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego to zamach na wolność”. Stanowisko Nowoczesnej ws.  protestów

Również Zarząd Nowoczesnej Konin zajął stanowisko w sprawie sytuacji w kraju, w tym w regionie, związanej z protestami przeciwko orzeczeniu trybunału Konstytucyjnego dotyczącemu zaostrzenia prawa aborcyjnego. Podkreśla w nim m.in., że to, co się dzieje na ulicach miast, to pokłosie upolitycznienia sądów i trybunałów. Wyraża też poparcie dla protestujących Polek i Polaków.

W wydanym stanowisku czytamy: „Koniński Zarząd Nowoczesnej wyraża pełne poparcie dla protestujących Polek i Polaków, sprzeciwiających się ograniczeniu praw i wolności kobiet, które na mocy orzeczenia tak zwanego Trybunału Konstytucyjnego z 22 października 2020 roku uniemożliwi przerywanie ciąży z powodu ciężkiego i nieodwracalnego uszkodzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu Wyrok ten stoi w jawnej sprzeczności art. 7 Międzynarodowego paktu praw Obywatelskich i Politycznych, który brzmi: »Nikt nie będzie poddawany torturom lub okrutnemu, nieludzkiemu albo poniżającemu traktowaniu lub karaniu«.

Teraz, jak nigdy widać, do czego prowadzi upolitycznienie sądów i trybunałów. Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego, w którym zasiadają sędziowie wybrani z naruszeniem prawa, to zamach na wolność. Ograniczenie prawa do aborcji narusza prawa kobiet do życia, zdrowia, niedyskryminacji, równości, prywatności oraz wolności od tortur i nieludzkiego traktowania.

Dziś, na polskich ulicach toczy się walka o wolność i prawo do decydowania o sobie, o godność i podmiotowość! Naszym zobowiązaniem i obowiązkiem jest wspierać i być wszędzie tam, gdzie Polki i Polacy sprzeciwiają się ograniczaniu ich praw.

Dziś wszyscy musimy być solidarni i zamanifestować swój sprzeciw wobec haniebnego wyroku pseudo Trybunału Konstytucyjnego, który jest zamachem na prawa kobiet.

Nasz apel jest wyrazem solidarności z tysiącami protestujących osób, które m.in. od kilku dni strajkują na ulicach Konina, ale i całej Polski. Nie godzimy się na takie traktowanie i odbieranie kobietom możliwości wyboru w tak istotnej kwestii. Mamy dość państwa, które zamiast chronić i pomagać, zmusza do wyjścia na ulice miliony osób w szczycie pandemii!”

Pod stanowiskiem podpisał się zarząd Nowoczesnej Konin w składzie: Paweł Adamów, Zbigniew Galczak, Jacek Kosakowski, Monika Kosińska, Mikołaj Marcinkowski, Kasjan Owsianko, Jarosław Przybyła, Ewa Szubert Bednarz i Emilia Wasielewska.