W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 8 września

Koło

Talent kulinarny zaprowadził Zuzię do programu MasterChef Junior

2022-03-19 10:18:34
Talent kulinarny zaprowadził Zuzię do programu MasterChef Junior

Zuzia Sobańska ma dopiero 13 lat, a w kuchni wyczynia cuda. Niejedna gospodyni domowa mogłaby się od niej uczyć gotowania potraw, komponowania smaków, przyrządzania deserów i dekorowania dań. Kucharzenie to jej wielka pasja, choć niejedyna. Kulinarne umiejętności zaprowadziły nastoletnią kłodawiankę do TVN-owskiego show MasterChef Junior. Była jedną z 27 młodych miłośników kuchni, wybranych spośród ponad 3.000 chętnych do wzięcia udziału w eliminacjach do programu. – To było niesamowite doświadczenie. Zapamiętam je na zawsze – mówi Zuzanna.

Gdy byłam malutka, mama sadzała mnie na blacie w kuchni. Od początku starałam się chociaż w małym stopniu pomagać. Najpierw z mamą piekłyśmy ciasteczka. Przyglądałam się temu, co robi, potem sypałam mąkę, cukier, wałkowałam ciasto, formowałam ciasteczka, a z czasem zaczęłam wszystko robić sama – opowiada Zuzia Sobańska z Kłodawy. – Na początku mnie to trochę nawet denerwowało, bo Zuzia robiła spory bałagan, ale widziałam też, że sprawia jej to przyjemność, lubi pracować w kuchni i chce to robić – dodaje mama dziewczynki, zdradzając, że przygoda córki z kucharzeniem zaczęła się właśnie od ciasteczek, pierniczków i murzynków.

Zuzia to miłośniczka telewizyjnego show kulinarnego MasterChef. Najpierw śledziła wszystkie edycje dla dorosłych, a gdy pojawiła się wersja dla dzieci, także tej. Zna nazwiska uczestników i pamięta zwycięzców wszystkich edycji. Ma też prawie wszystkie wydane przez zwycięzców programu książki kulinarne. – Kiedyś zrobiłam sobie w domu sama taką konkurencję, jak w MasterChefie. Wyznaczyłam sobie czas i pierwszym daniem, które sama zrobiłam od początku do końca, były krążki cebulowe w sosie śmietanowym – kontynuuje Zuzia.

Potem przyszedł czas na samodzielnie wykonany torcik. Z czasem na liście dań pojawiły się przystawki takie jak chociażby tagliatelle z krewetkami w sosie maślanym, bruschetty z pomidorami, serkiem lub żurawiną, jak również dania główne i desery.

Zamiłowanie do gotowania i podpatrywanie uczestników telewizyjnego programu sprawiło, że Zuzanna zapragnęła wysłać zgłoszenie na casting do MarsterChefa Juniora. I choć mama nie była tym pomysłem zachwycona, ostatecznie, tuż przed zakończeniem czasu na przyjmowanie zgłoszeń, Zuzia formularz wysłała. Potem był casting online, na który Zuzia przygotowała minibezy Pavlova z kremem śmietanowym z owocami. Wypadła w nim bardzo dobrze i została zaproszona do Krakowa na tygodniowe warsztaty połączone z eliminacjami, w których wzięło udział 27 uczestników. – To tzw. TOP27. Przez tydzień wszyscy uczestnicy mieli warsztaty z kucharzami i jurorami, pełne spotkań i gotowania, a na koniec ogłosili, kto przechodzi do finałowej siedemnastki – mówi mama Zuzi, pani Magdalena.

Co prawda, Zuzia nie zakwalifikowała się do TOP17, ale start uważa za bardzo udany. – Muszę przyznać, że pobyt w Krakowie i nagrania dostarczyły mi wspaniałych przeżyć i były niesamowitą przygodą. Troszkę żałuję, że nie udało mi się przejść do kolejnego etapu, ale mam też wielką satysfakcję, bo w czołówce programu pokazana została moja tartaletka. Mogłam się też wykazać tym, co umiem przyrządzić, ale jednocześnie wiele się nauczyłam. Poznałam przy tym dużo osób, z którymi utrzymuję kontakt, jak również jurorów Anię Starmach i Michela Morana.

Wśród dań, które Zuzia przygotowywała podczas warsztatów, były m.in. pierś z kaczki, fondant czekoladowy czy wspomniane tartaletki z kremem śmietankowym z owocami. Z przygody w MasterChefie pozostały jej wspomnienia, bluza, medal i fartuch. Zuzanna jeszcze nie wie, czy z kulinarną pasją zwiąże swoją zawodową przyszłość, ale – ja przyznaje – na pewno będzie jej ona towarzyszyć w życiu i będzie ją nadal pielęgnować.

Kulinarne umiejętności córki, choć nie tylko te, bo Zuzia też tańczy, osiąga sukcesy w recytacji i należy do kółka teatralnego, podziwiają jej rodzice. – Lubię gotować, ale nie jestem wyśmienitą kucharką. Jej zainteresowania zauważyliśmy szybko, a widząc je, staraliśmy się sprawiać jej przyjemność, dołączając przy różnych okazjach do prezentów książki kucharskie z kolejnych edycji MasterChefa. Dla nas jej pasja jest zaskoczeniem, ale jeszcze większym było też to, że z ponad 3 tysięcy osób dostała się do 27-osobowej grupy najlepszych – mówi pani Magdalena. – Bardzo lubię, gdy gotuje. Jeść też lubię, ale jestem również zachwycony tym, jak recytuje i występuje w monodramie – dodaje tata dziewczynki, Jarosław Sobański.

Talent kulinarny zaprowadził Zuzię do programu MasterChef Junior
Talent kulinarny zaprowadził Zuzię do programu MasterChef Junior
Talent kulinarny zaprowadził Zuzię do programu MasterChef Junior

Śledź nas na