W programie konferencji znalazły się wykłady: „Jak zachęcać dzieci do samodzielności podczas posiłków?” – Larysa Pyzik-Dziubczyńska, dyrektor Przedszkola nr 8 w Koninie, „Procesy wpływające na kształtowanie relacji dziecka z jedzeniem” – Weronika Dąbek – psycholog, psychodietetyk, specjalizacja dietetyka dziecięca, „Przygotowanie potraw dla dzieci jako kluczowy aspekt zapewniający ich wysoką wartość żywieniową – techniki, praktyczne wskazówki” – dr inż. Monika Przeor – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz „Nadzór nad sposobem żywienia dzieci w placówkach przedszkolnych” – Katarzyna Bąkowska, pracownik PSSE w Koninie. Odbyły się także warsztaty kulinarne pt. „Zdrowe jedzenie poprawia myślenie”, które poprowadziła Agnieszka Marczyńska (SAS Poznań).
Uczestnicy mieli okazję nie tylko zdobyć wiedzę, ale też wymienić się doświadczeniami i praktycznymi rozwiązaniami. Podczas konferencji podkreślono znaczenie zdrowego żywienia w rozwoju psychofizycznym najmłodszych. Przekazano praktyczne wskazówki dotyczące przygotowania wartościowych posiłków. Spotkanie stało się również okazją do integracji i inspiracji w środowisku przedszkolnym.
opr. MF