W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
OK Yassumi

Rychwał

Materiał na bożonarodzeniowy przepiśnik już jest. Rozstrzygnięto konkurs na wigilijne dania

2022-01-22 14:30:45
Materiał na bożonarodzeniowy przepiśnik już jest. Rozstrzygnięto konkurs na wigilijne dania

Powstał materiał na kolejny Przepiśnik Powiatu Tureckiego. Tym razem zawierać będzie przepisy wigilijnych potraw, jakie stawiane są na stołach mieszkańców powiatu. Pierwsze miejsce zajęły receptury zaprezentowane przez KGW Marianki (gmina Kawęczyn) oraz KGW Kuny (gmina Władysławów).

Po wielkanocnym, starosta turecki postanowił ogłosić konkurs na „Wigilijne przepisy tradycyjnej kuchni Powiatu Tureckiego”. Pierwsze miejsce ex aequo zdobyły KGW Marianki (gmina Kawęczyn) oraz KGW Kuny (gmina Władysławów), II miejsce ex aequo KGW Niezapominajka Polichno (gmina Władysławów) oraz KGW Pęcherzew (gmina Turek) oraz III miejsce ex aequo KGW Gsin IN (Gmina Przykona) oraz KGW WojciechoWianki (gmina Kawęczyn). Z kolei wyróżnienia przyznano: KGW Żeroniczki (gmina Przykona), Kingę Trzmielewską (gmina Turek), Anne Feliks (gmina Władysławów).

- Bardzo się cieszymy, że nasze starania i serce włożone w dania zostały docenione – przyznaje zwycięska ekipa KGW Marianki, które zaproponowały barszcz czerwony z uszkami, kapustę wigilijną, faworki z karpia i sałatkę śledziową oraz makowiec. Te i inne przepisy wkrótce znajdą się w wigilijnym przepiśniku. ki


Śledź nas na