16 września w Zespole Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego w Koninie, w ramach upowszechniania projektów Erasmus+, odbyło się podsumowanie dwóch wyjazdów – Job shadowing do Włoch oraz na Maltę zwane też „stażem towarzyszącym” lub „obserwacją pracy”. To metoda rozwoju zawodowego, w której osoba ucząca się (obserwator) przez pewien czas przygląda się pracy doświadczonego profesjonalisty.
Były to dwa całkowicie różne projekty, które miały wspólny mianownik w postaci kuchni, gastronomii, kulinariów i pasji do gotowania. Pierwszy z nich odbył się w kwietniu i trwał siedem dni. Brało w nim udział 2 nauczycieli przedmiotów gastronomicznych oraz 2 uczennice Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Udali się oni do Włoch, a dokładniej do cudownej miejscowości, jaką jest Altamura, gdzie współpracowali z lokalną szkołą Instituto Professionale De Nora Lorusso.
Drugi z projektów był realizowany w sezonie wakacyjnym i brały w nim udział 2 nauczycielki.
Był to wyjazd na Maltę do miejscowości Gzira, a panie pracowały w
restauracji, w której serwowano owoce morza. Trzeba zaznaczyć, iż oba
zrealizowane projekty obejmowały poznawanie miejscowej kultury kraju i
specyfiki szkoły lub restauracji, które odwiedzono w czasie trwania
projektów.
We wtorek, 16 września – w ramach podsumowania – postanowiono uroczyście to uczcić oraz zachęcić młodzież do uczestnictwa w tego typu przedsięwzięciach. Gościem specjalnym był Tomasz Królikowski, szef kuchni, krytyk kulinarny i influencer kulinarny, a przede wszystkim przyjaciel szkoły, który przyjechał wraz z małżonką, pełniącą funkcję jego menadżera. – Celem spotkania jest tak naprawdę podsumowanie dwóch projektów wyjazdowych w ramach – Job shadowing, w tym jednej aktywności grupowej do włoskiej Altamury i drugiej na Maltę. To podstawy cel, ale drugim – i chcemy, aby to dzisiaj mocno wybrzmiało – jest zaszczepienie w młodzieży chęci uczestnictwa w takich wyjazdowych projektach. Dodam jeszcze – co jest zresztą niezwykle ważne – iż już w lutym przyszłego roku dwunastoosobowa grupa uczniów (6 hotelarzy i 6 uczniów w zawodzie Technik Żywienia Usług Gastronomicznych) wyjedzie na Maltę – mówi Beata Spisacka, wicedyrektor Zespołu Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego w Koninie.
– Dużym wyzwaniem podczas organizacji tego typu wyjazdów jest kupno samych biletów lotniczych. Wydawać by się mogło, że to prosta sprawa, ale z uwagi na ograniczony budżet, chcielibyśmy kupić je jak najtaniej, bo liczy się każda złotówka. Młodzież, rzecz jasna, mogłaby alternatywnie do celu przemieścić się zielonym transportem na przykład pociągiem – wówczas można się postarać o dodatkowe fundusze, ale w konsekwencji i tak one są za małe. Poza tym podróż jest tak długa do naszych partnerów w realizowanych projektach, że to w ogóle się nie opłaca – informuje Maria Sobczak, koordynator ZSBiKZ w Koninie.