W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar 18.06-25.07.2025

Skulsk

Bank Żywności w Koninie rozpoczął plenerowe warsztaty edukacyjne. Uczą, jak nie marnować żywności

2025-06-19 14:00:00
Bank Żywności w Koninie rozpoczął plenerowe warsztaty edukacyjne. Uczą, jak nie marnować żywności

– Lato zbliża się wielkimi krokami, wakacje za pasem, a Bank Żywności w Koninie rozpoczął plenerowe warsztaty edukacyjne – mówiła Joanna Piekarczyk, dyrektor organizacji. Do przeprowadzania zajęć wykorzystywana jest mobilna kuchnia zakupiona 4 lata temu za środki pozyskane z województwa wielkopolskiego.

Joanna Piekarczyk mówiła, że dzięki sprzętowi Bank Żywności w Koninie może edukować podczas uroczystości, rodzinnych festynów czy innych imprez w plenerze, o tym, jak nie marnować żywności. – Jest to bardzo ważne, ponieważ 60% marnowanej żywności pochodzi właśnie z naszych domów. Przy wykorzystaniu mobilnej kuchni chcemy, aby te warsztaty były prowadzone na szeroką skalę. Chcemy pokazać sposoby, jak wykorzystać różne produkty – mówiła dyrektor.

W tym roku odbyły się już dwa warsztaty: 8 czerwca na Chorzniu podczas festynu rodzinnego oraz 14 czerwca na konińskich błoniach. Kolejne zajęcia będą dopiero uzgadniane. – Niestety wynika to też ze środków, które posiadamy, ponieważ realizacja warsztatów jest finansowana wyłącznie z pieniędzy banku żywności i dlatego jesteśmy w pewien sposób ograniczeni. Chcemy, żeby kolejne warsztaty odbywały się w gminach, w których jeszcze nie byliśmy. Zapraszamy ludzi do samodzielnego przygotowania potraw i zawsze jest duże zainteresowanie. Celem jest pokazanie, jak wykorzystać produkty i ich nie marnować – podsumowała Joanna Piekarczyk.

Krystian Cichocki

Śledź nas na