Podpisanie umów miało miejsce 3 czerwca w Gminnym Ośrodku Kultury w Tuliszkowie. Konkurs „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa” skierowany jest do organizacji pozarządowych, zwłaszcza Kół Gospodyń Wiejskich i organizacji zajmujących się dystrybucją pomocy żywnościowej do potrzebujących. Inicjatywa realizowana jest w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025” i ma na celu wspieranie organizacji pozarządowych promujących niemarnowanie żywności na terenie Wielkopolski, doposażenie ich w narzędzia ułatwiające prowadzenie działań edukacyjnych w zakresie gospodarowania dostępną żywnością i uczenia zaradności życiowej w zakresie żywienia siebie i rodziny.
Stosowne umowy na realizację zadań podpisali wicemarszałek Krzysztof Grabowski oraz przedstawiciele 12 Kół Gospodyń Wiejskich i Ochotniczych Straży Pożarnych z powiatów tureckiego, konińskiego i słupeckiego. – Wsparcie w ramach konkursu „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa” to możliwość rozwoju działalności organizacji oraz zwrócenie szczególnej uwagi mieszkańców terenów wiejskich na problem marnowania żywności. Cieszy zainteresowanie społeczeństwa tym problemem i aktywne uczestnictwa i wnioskowanie o wsparcie na zakup takiej instalacji. Warto podkreślić, że mobilne kuchnie znajdują szerokie zastosowanie podczas warsztatów, pokazów gotowania oraz miejscowych wydarzeń podczas, których lokalne społeczności mogą zyskać nowa praktyczną wiedzę z zakresu racjonalnego gospodarowania żywnością. Do powiatów tureckiego, konińskiego i słupeckiego trafi łącznie ponad 120 tys. zł z budżetu Województwa Wielkopolskiego – mówi wicemarszałek Krzysztof Grabowski.
W ramach przeprowadzonego naboru organizacje mogły uzyskać wsparcie finansowe od 3 do 15 tys. zł na realizację zadania polegającego na zakupie instalacji mobilnej kuchni warsztatowej, która spełnia normy sanitarne, jest przystosowana do gotowania na zewnątrz, umożliwia prowadzenie wydarzeń i instruktaży jak zagospodarowywać żywność, szczególnie tą zagrożoną zmarnowaniem. Ważnym elementem działań w ramach realizacji tych przedsięwzięć jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na racjonalne zagospodarowanie produktów spożywczych, zwłaszcza tych, które są odrzucane podczas przygotowywania potraw.
W tegorocznej edycji konkursu wsparcie pozyskało 80 organizacji pozarządowych, a łączna kwota wsparcia na ten cel wynosi prawie 700 tys. zł i pochodzi ona z budżetu województwa wielkopolskiego.
Powiat turecki (7 umów):
Beneficjent |
Powiat |
Dotacja |
Koło Gospodyń Wiejskich „WojciechoWIANKI” w Wojciechowie |
turecki |
10.500 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Warence |
turecki |
13.400 |
Koło Gospodyń Wiejskich „Wielopolanki” w Wielopolu |
turecki |
11.200 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Gadowskich Holendrach „Babeczki znad rzeczki” |
turecki |
5.500 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Miłaczewie |
turecki |
10.134 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Olszówce Olszanki |
turecki |
6.400 |
Koło Gospodyń Wiejskich „Wymysłowianki” w Wymysłowie |
turecki |
10.400 |
SUMA |
67.534 |
Powiat koniński (4 umowy):
Beneficjent |
Powiat |
Dotacja |
Koło Gospodyń Wiejskich w Maślakach Maślane Babeczki |
koniński |
9.600 |
Ochotnicza Straż Pożarna w Glinach |
koniński |
14.880 |
Koło Gospodyń Wiejskich w Grochowach |
koniński |
8.160 |
Ochotnicza Straż Pożarna w Liścu Wielkim |
koniński |
10.080 |
SUMA |
42.720 |
Powiat słupecki (1 umowa):
Beneficjent |
Powiat |
Dotacja |
Koło Gospodyń Wiejskich w Cieninie Kościelnym |
słupecki |
10.700 |
SUMA |
10.700 |
Łącznie 12 umów, suma dotacji 120.954 zł.
MF