8 listopada z okazji „Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania”, który jest częścią działań podjętych w ramach kampanii „Drugie Życie-Transplantacja. Masz Dar Uzdrawiania” – w Zespole Szkół im. M. Kopernika – odbył się kulinarny show.
Uczniowie klas 2 i 3 technikum gastronomicznego wraz z mgr Anną Brożyńską (nauczycielem przedmiotów gastronomicznych) prezentowali propozycje racjonalnego i przede wszystkim przemyślanego zestawiania produktów, a wszystko po to, aby codzienne menu nie spełniało jedynie roli „paliwa”, ale też mogło wpływać na dobry stan zdrowia. Pokaz kulinarny był przeplatany wykładami połączonymi z prezentacjami multimedialnymi dietetyk Marzeny Pałasz. Poruszała w nich tematy zdrowego odżywiania zwłaszcza w odniesieniu do stanów chorobowych i po przeszczepie. – W tej wielkopolskiej kampanii nasza szkoła bierze udział już po raz trzeci. Możemy się też pochwalić dwukrotnym wyróżnieniem. Celem naszego spotkania jest także uświadomienie, jak ważne są produkty, które spożywamy i jak ważna jest dieta. To co tutaj dzisiaj robimy jest świetnym odzwierciedleniem hasła „Jesteśmy tym, co jemy” – mówi Joanna Łysiak-Wojtenko, nauczyciel i koordynator akcji „Drugie Życie-Transplantacja. Masz Dar Uzdrawiania”, przy PCK w ZS im. Mikołaja Kopernika w Koninie.