Wiktoria Wojtaś z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie zakwalifikowała się do ogólnopolskiego finału autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018".
Jubileuszowa 10. edycja konkursu Roberta Sowy odbyła się 22 marca podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018. W „Kulinarnym Talencie” biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych, a jego głównym celem jest wyłonienie tych, którzy mają wybitne zdolności.
Do finałowej dwunastki najlepszych młodych kucharzy zakwalifikowała się Wiktoria Wojtaś z klasy II technikum żywienia w ZSE-U w Żychlinie. Uczennica przygotowała comber z jagnięciny brytyjskiej z kością w pudrze grzybowy na sosie z musztardy francuskiej, z pierogiem z nadzieniem z batatów i sera, warzywami oraz musem pasternakowo-miętowym.
Konkurs poprowadzili Krzysztof Ibisz, dziennikarz, prezenter, oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa. Młodzież oceniało profesjonalne jury.