Organizatorami konkursu kulinarnego był wójt Grzegorz Matuszak oraz Gminna Biblioteka Publiczna w Rzgowie, a zadaniem KGW przygotowanie potrawy w formie jaj faszerowanych. W konkursie wzięło udział dziewięć kół z terenu gminy Rzgów: KGW „Barłożanki ” w Barłogach, KGW Grabienice, KGW u Zośki w Kowalewku, KGW „Osieczanki” w Osieczy Pierwszej, Stowarzyszenie KGW w Rzgowie, Stowarzyszenie KGW w Sławsku, KGW „Świątniczanki” w Świątnikach, KGW „Zastrużanki” w Zastrużu, Stowarzyszenie KGW w Zarzewie.
Komisja konkursowa w składzie: Grzegorz Matuszak, wójt gminy Rzgów, Wiesław Czaja, przewodniczący Rady Gminy Rzgów, Liliana Tatara, główny doradca rolny Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu nie mieli łatwego zadania. W ocenie potraw pod uwagę brali smak oraz wygląd. – Ostatecznie komisja konkursowa przyznała równorzędne pierwsze miejsce wszystkim uczestniczącym Kołom Gospodyń Wiejskich. Wszystkie KGW otrzymały nagrody ufundowane przez Urząd Gminy Rzgów oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu – informują pracownicy Urzędu Gminy w Rzgowie.
zdj. Gmina Rzgów