W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X

Aktualności

„Dostarczyliśmy więcej żywności i o większej wartości”. Bank Żywności w Koninie podsumował poprzedni rok

2025-02-03 11:39:04
Krystian Cichocki
Napisz do autora
„Dostarczyliśmy więcej żywności i o większej wartości”. Bank Żywności w Koninie podsumował poprzedni rok

Rozdali 70 tysięcy kilogramów żywności o wartości ponad 10 milionów złotych. Bank Żywności w Koninie podsumował działania w 2024 roku podczas konferencji prasowej. – To był trudny rok, ale z dobrymi wynikami. Dostarczyliśmy więcej żywności niż dwa lata temu i o większej wartości. Podopiecznych mamy podobną liczbę, bo ponad 12,5 tysiąca – mówił Ireneusz Niewiarowski, prezes Banku Żywności w Koninie.

W ubiegłym roku Bank Żywności w Koninie rozdał ponad dwa tysiące paczek podczas świątecznej zbiórki, w której udział wzięło 1368 wolontariuszy. Mimo że o pomoc jest coraz trudniej, w działaniach pomagają uczniowie konińskich szkół średnich i członkowie organizacji pozarządowych.

Poza samymi liczbami przedstawiciele konińskiego Banku Żywności wspomnieli również o warsztatach edukacyjnych na temat niemarnowania żywności. – Nasi podopieczni uczestniczą w warsztatach kulinarnych, na których pokazujemy, jak przygotować posiłek, jak można zaoszczędzić i wykorzystać żywność. Były one realizowane w każdej gminie, z którą współpracujemy, a także realizujemy edukację przy wykorzystaniu kuchni mobilnej podczas różnych festynów w okresie letnim. W zeszłym roku odbyło się ponad 130 warsztatów – tłumaczyła Joanna Piekarczyk, dyrektor Banku Żywności w Koninie. Jak wyjaśniali przedstawiciele konińskiej organizacji, za 60% marnowanej żywności odpowiadają konsumenci i najwięcej marnuje się w naszych domach.

W przyszłym roku Bank Żywności w Koninie obchodzić będzie 30-lecie. Ireneusz Niewiarowski podał, że w czasie całej działalności organizacji udało się pomóc 846 tysiącom osób, rozdano 33 miliony kilogramów żywności o wartości ponad 130 milionów złotych, a w akcje zaangażowanych było 43 tysiące wolontariuszy. Prezes wspomniał również, że budowa nowego magazynu przebiega zgodnie z planem i w połowie roku uda się tam przeprowadzić.

Joanna Piekarczyk zapowiedziała też, że z okazji Świąt Wielkanocnych zorganizowana zostanie zbiórka w szkołach. – Chcemy od najmłodszych lat uczyć dzieci ofiarności, aby włączały się w pomoc innym i dzieliły się dobrocią – tłumaczyła dyrektor organizacji.