W ubiegłym roku Bank Żywności w
Koninie rozdał ponad dwa tysiące paczek podczas świątecznej zbiórki, w której
udział wzięło 1368 wolontariuszy. Mimo że o pomoc jest coraz trudniej, w
działaniach pomagają uczniowie konińskich szkół średnich i członkowie
organizacji pozarządowych.
Poza samymi liczbami
przedstawiciele konińskiego Banku Żywności wspomnieli również o warsztatach edukacyjnych na
temat niemarnowania żywności. – Nasi podopieczni uczestniczą w warsztatach
kulinarnych, na których pokazujemy, jak przygotować posiłek, jak można zaoszczędzić
i wykorzystać żywność. Były one realizowane w każdej gminie, z którą
współpracujemy, a także realizujemy edukację przy wykorzystaniu kuchni mobilnej
podczas różnych festynów w okresie letnim. W zeszłym roku odbyło się ponad 130
warsztatów – tłumaczyła Joanna Piekarczyk, dyrektor Banku Żywności w Koninie. Jak
wyjaśniali przedstawiciele konińskiej organizacji, za 60% marnowanej żywności
odpowiadają konsumenci i najwięcej marnuje się w naszych domach.
W przyszłym roku Bank Żywności w
Koninie obchodzić będzie 30-lecie. Ireneusz Niewiarowski podał, że w czasie
całej działalności organizacji udało się pomóc 846 tysiącom osób, rozdano 33
miliony kilogramów żywności o wartości ponad 130 milionów złotych, a w akcje
zaangażowanych było 43 tysiące wolontariuszy. Prezes wspomniał również, że
budowa nowego magazynu przebiega zgodnie z planem i w połowie roku uda się tam przeprowadzić.
Joanna Piekarczyk zapowiedziała też, że z okazji Świąt Wielkanocnych zorganizowana zostanie zbiórka w
szkołach. – Chcemy od najmłodszych lat uczyć dzieci ofiarności, aby włączały się
w pomoc innym i dzieliły się dobrocią – tłumaczyła dyrektor organizacji.