Dobrze znany nam
karp, ale w zupełnie innej odsłonie, był bohaterem spotkania kulinarnego z
Jaśkiem Kuroniem podczas Art Week. Sztuka na święta w CKiS DK-Oskard w Koninie. – Ta ryba często wzbudza ambiwalentne uczucia
u wielu osób, gdyż są zarówno zwolennicy, i ja się do nich zaliczam, jestem
wręcz fanem karpia, ale są też takie, które za karpiem nie przepadają – mówił
Jasiek Kuroń.
Sobota jak i jutrzejsza niedziela w Oskardzie to pierwsza edycja Art Week. Sztuka na święta. To ciekawe spotkania, warsztaty i koncerty, ale także stoiska z rękodziełem oraz oryginalnymi produktami, które mogą być świetnym prezentem pod choinkę.
Częścią sobotniej odsłony była wizyta cenionego kucharza Jaśka Kuronia. Można jednak było nie tylko z nim porozmawiać, ale także skosztować potraw, które przygotowywał podczas spotkania. Jak na świąteczny czas przystało, w menu królował karp. – Ta ryba często wzbudza ambiwalentne uczucia u wielu osób, gdyż są zarówno zwolennicy, i ja się do nich zaliczam, jestem wręcz fanem karpia, ale są też takie, które za karpiem nie przepadają – mówił.
Kucharze przygotowali dwa dania. Pierwsze to węgierska zupa rybna Halászlé. – Jej bardzo istotnym składnikiem jest papryka, nie dość, że dodaje się świeżą, to również bardzo dużo sypanej, słodkiej mielonej bądź też ostrej. My państwu oszczędzimy węgierskie ilości tej przyprawy w zupie, bo wtedy faktycznie jest ona jest mocno paprykowa – mówił Jasiek Kuroń. Drugie przygotowane i podane danie, też z karpiem w roli głównej, to koniński orient. Od razu Jasiek Kuroń wyjaśnił, że to propozycja organizatorów, chcąc część odpowiedzialności – jak żartował – zrzucić na nich. – To danie bazuje poniekąd na kuchni chińskiej, ale też południowo-wschodniej Azji. Będą takie przyprawy jak imbir, sos sojowy, kolendra w ziarnach. Chciałbym pokazać za pomocą tego dania, że karp jest rybą wyjątkowo uniwersalną, uwielbiającą doprawianie na wszystkie możliwe sposoby, na przykład z grilla może być serwowany z chrzanem i majerankiem – mówił ceniony kucharz. Zdradził też, że jednym z jego popisowych numerów na święta są pierogi faszerowane karpiem, rozmarynem i żurawiną. – Wcześniej karpia i żurawinę moczę w miodzie pitnym – mówił. – Karp jest wyjątkowo charakterną rybą, możemy go macerować, doprawiać naprawdę na dziesiątki jak nie setki różnych sposobów. Zachęcam do tego, żeby jeść go jak najwięcej i w ogóle ryb – przyznał Jasiek Kuroń.
Jutro kolejna odsłona Art Week w Oskardzie w godzinach od 14.00 do 20.00. Szczegółowy program dostępny jest na stronie CKiS w Koninie.