Światowy Dzień Lodów, obchodzony w trzecią niedzielę lipca, to doskonała okazja do celebrowania jednego z najbardziej uwielbianych deserów na świecie. W tym roku przypada on 21 lipca, a więc to idealny moment, aby poznać nowe, nietypowe smaki i innowacyjne podejścia do produkcji lodów. Co ciekawe, nawet buraki – warzywa, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z deserami – mogą stać się bazą dla przepysznych lodów.
Buraki trudno
przechowywać – zawierają dużo wody, przez co łatwo więdną, kurczą się i w końcu
psują. Sporo z nich jest wyrzucanych jeszcze przed trafieniem do sklepów. Aby
zaradzić temu marnotrawstwu, naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowili znaleźć sposób na
wykorzystanie choć nieestetycznych, to jednak wyjątkowo wartościowych warzyw,
tworząc z nich smakowite i zdrowe lody.
Dlaczego zdrowe? Buraki ćwikłowe są doskonałym źródłem witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Mimo to, nie cieszą się one dużą popularnością: przeciętny Polak spożywa jedynie 3 kilogramy buraków z około 110 kilogramów warzyw rocznie.
Problemem jest także przechowywanie buraków,
które szybko więdną. – Opracowaliśmy
całą procedurę pozyskiwania lodów z buraków, nawet tych brzydkich, we
współpracy z przedsiębiorcą – mówi prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z
Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej. – Stworzyliśmy
też nową, dedykowaną zamrażarkę płytową, w której jako chłodziwo, mogące mieć
bezpośredni kontakt z produktem spożywczym, zastosowano nietoksyczną ciecz
będącą pochodną soli potasowej. Tak przygotowany proces produkcji umożliwia
pozyskiwanie lodów z całych buraków, łącznie ze skórką.
Więcej na ten temat w najnowszym odcinku z serii filmów popularyzujących naukę: https://www.youtube.com/watch?v=mIWPoGkWfWY.