W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar 06.05.2025 - 31.07.25

Aktualności

Dziś święto ulubionego deseru. Lody z brzydkich buraków – pyszne i zdrowe!

2024-07-21 11:09:00
Anna Chadaj
Napisz do autora
Dziś święto ulubionego deseru. Lody z brzydkich buraków – pyszne i zdrowe!

Światowy Dzień Lodów, obchodzony w trzecią niedzielę lipca, to doskonała okazja do celebrowania jednego z najbardziej uwielbianych deserów na świecie. W tym roku przypada on 21 lipca, a więc to idealny moment, aby poznać nowe, nietypowe smaki i innowacyjne podejścia do produkcji lodów. Co ciekawe, nawet buraki – warzywa, które na pierwszy rzut oka nie kojarzą się z deserami – mogą stać się bazą dla przepysznych lodów.


Buraki trudno przechowywać – zawierają dużo wody, przez co łatwo więdną, kurczą się i w końcu psują. Sporo z nich jest wyrzucanych jeszcze przed trafieniem do sklepów. Aby zaradzić temu marnotrawstwu, naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowili znaleźć sposób na wykorzystanie choć nieestetycznych, to jednak wyjątkowo wartościowych warzyw, tworząc z nich smakowite i zdrowe lody.


Dlaczego zdrowe? Buraki ćwikłowe są doskonałym źródłem witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Mimo to, nie cieszą się one dużą popularnością: przeciętny Polak spożywa jedynie 3 kilogramy buraków z około 110 kilogramów warzyw rocznie.

Problemem jest także przechowywanie buraków, które szybko więdną. – Opracowaliśmy całą procedurę pozyskiwania lodów z buraków, nawet tych brzydkich, we współpracy z przedsiębiorcą – mówi prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej. – Stworzyliśmy też nową, dedykowaną zamrażarkę płytową, w której jako chłodziwo, mogące mieć bezpośredni kontakt z produktem spożywczym, zastosowano nietoksyczną ciecz będącą pochodną soli potasowej. Tak przygotowany proces produkcji umożliwia pozyskiwanie lodów z całych buraków, łącznie ze skórką.


Więcej na ten temat w najnowszym odcinku z serii filmów popularyzujących naukę: https://www.youtube.com/watch?v=mIWPoGkWfWY.

GOLD BRUK
Dziś święto ulubionego deseru. Lody z brzydkich buraków – pyszne i zdrowe!
Dziś święto ulubionego deseru. Lody z brzydkich buraków – pyszne i zdrowe!
Dziś święto ulubionego deseru. Lody z brzydkich buraków – pyszne i zdrowe!
Dziś święto ulubionego deseru. Lody z brzydkich buraków – pyszne i zdrowe!