To była smakowita integracja. Warsztaty kulinarne, których motywem przewodnim były potrawy tradycyjne kuchni polskiej oraz zdrowe nawyki żywieniowe, odbyły się w Głębokiem, w gminie Olszówka. Pachniało świeżonką, kartoflorzem i pierogami i nie tylko.
Gmina Olszówka, dzięki udziałowi w X edycji konkursu „Odnowa wsi szansą dla aktywnych sołectw” w ramach programu „Wielkopolska Odnowa Wsi 2020+”, zrealizowała kolejny projekt. To przedsięwzięcie pod nazwą „Głębokie tradycje przywołuje, warsztaty kulinarne w sołectwie szykuje”.
Celem projektu było poznawanie i kultywowanie tradycyjnych potraw kuchni polskiej wraz z integracją międzypokoleniową mieszkańców wsi Głębokie. Duży wkład w realizację projektu mieli mieszkańcy miejscowości. Zorganizowali warsztaty kulinarne, których motywem przewodnim były potrawy tradycyjne kuchni polskiej oraz zdrowe nawyki żywieniowe. W projekt zaangażowały się członkinie, seniorki Koła Gospodyń Wiejskich, które podzieliły się swoimi przepisami na żurek tradycyjny, bigos, świeżonkę z tradycyjnym chlebem, kartoflorz czy pierogi. Realizacja projektu przyczyniła się do wymiernych efektów. Jednym z nich było kolejne spotkanie integrujące społeczność międzypokoleniową, jak również kultywowanie tradycji i zwyczajów. Ponadto projekt wpisał się w program długoterminowy Sołeckiej Strategii Rozwoju Wsi Głębokie. W ramach projektu zakupione zostały m.in. lodówki, kuchnia, okapy, głośniki, zastawa stołowa, maszyna do waty cukrowej i do popcornu, telewizor oraz krzesła.
Projekt został współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w kwocie 8.000 zł, a środki funduszu sołeckiego wyniosły 18.411,20 zł.