Zmęczona ryba gorzej smakuje!
Na jakość karpia wpływają warunki jego transportu, przechowywania w sklepie i na bazarze, a nawet sposób dostarczenia ryby - krótko po zakupie - do domu. Jeśli nie jest zmęczona, nie będzie również wydzielała do mięśni dużych ilości kwasu mlekowego, który skutecznie psuje jej smak.
Jeśli chcemy mieć pewność co do świeżości karpia musi być on przede wszystkim żywy. Przy kupnie już martwego zwracamy z kolei uwagę na wygląd zewnętrzny i dokładnie przypatrujemy się skrzelom. Kiedy są krwistoczerwone, świadczy to o jego świeżości. Wielu ludzi jest też przekonanych, iż oceniając świeżość m.in. karpia należałoby spojrzeć na wygląd oczu. Uważają, iż kiedy są zamglone, bezpieczniej zrezygnować z transakcji. Od razu te treści prostujmy: wygląd oczu nie ma żadnego znaczenia przy ocenie świeżości ryb.