W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Korytkowski

Aktualności

Na poznańskim rynku wręczono nagrody wielkopolskich eliminacji Bitwy Regionów. Dziki schab i szagówki z Będziechowa docenione

2021-08-15 13:17:00

Na poznańskim rynku wręczono nagrody wielkopolskich eliminacji Bitwy Regionów. Dziki schab i szagówki z Będziechowa docenione

Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie (gmina Kawęczyn, powiat turecki) odebrało w sobotę nagrodę za pierwsze miejsce w regionalnych zmaganiach VI edycji Bitwy Regionów. Wykonany przez panie schab z kością, nadziewany dziczyzną z sosem borowikowym, z zasmażaną kapustą oraz szagówkami będzie reprezentował Wielkopolskę w ogólnopolskim finale konkursu podczas dożynek w Częstochowie.

Konkurs organizowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W ubiegłą sobotę, 14 sierpnia na Starym Rynku w Poznaniu, podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, wręczono nagrody zwycięzcom wielkopolskich zmagań, które rozstrzygnięto 22 lipca. W komisji konkursowej zasiedli wówczas Joanna Ochniak (certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs), Maciej Gładysz (dziennikarz Radia Emaus, autor audycji Gładkie Gotowanie i Credo) oraz Kinga Konicka (pracownik KOWR OT w Poznaniu). Nie mieli łatwego zadania, bo musieli dokonać wyboru spośród 60 Kół Gospodyń Wiejskich. Aż tyle bowiem zgłosiło się z terenu województwa wielkopolskiego. Podniebienia jurorów zdobył ”schab z kością nadziewany dziczyzną z sosem borowikowym i zasmażaną kapustą z szagówkami”, wygrywając wielkopolską edycję konkursu. Na 2 miejscu znalazło się Koło Gospodyń Wiejskich Lipiny za ,,Pyry z gzikiem”, a trzecie zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Rusko za „Pierś z kaczki z karmelizowanym jabłkiem i sałatką z kaszy jaglanej”. Przyznano także wyróżnienia trzem zespołom: Kołu Gospodyń Wiejskich w Chrzanie, KGW w Pęcharzewie i KGW w Brodziszewie.

Potrawa autorstwa pań z Będziechowa będzie reprezentować Wielkopolskę podczas ogólnopolskiego finału, który odbędzie się 4 września w Częstochowie, gdzie podczas ogólnopolskich dożynek na Jasnej Górze zaprezentuje się 16 zwycięskich zespołów. Ki

Zdjęcia FB/ Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Poznań