W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X

Aktualności

Poznań – miasto kulinarnych doznań

2020-05-05 00:00:01
Poznań – miasto kulinarnych doznań

W Poznaniu spotkamy się ze smakami całego świata. To otwarte, wielokulturowe miasto pełne jest kuchni orientalnych i niepopularnych. Warto wybrać się w kulinarną podróż do Poznania. Szczególnie dobrze, jak zresztą w wielu większych miastach polskich, będą się tu mieli miłośnicy włoskich specjałów. Ogrom trattorii i pizzerii może przyprawić amatorów smaków spod znaku słonecznej Italii o zawrót głowy. Wiemy jedno – chociaż Poznań oferuje wiele, niepodzielnie rządzi tu jedno danie: pizza.

Pizza Poznań – co warto wiedzieć?

Od wielu już lat zauważyć możemy, że najchętniej Polacy zamawiają na wynos, ale i jedzą w lokalach pizzę. Nawet w miejscach z polską kuchnią czy regionalnymi smakami bardzo często natknąć się możemy na kartę menu z ofertą tego smakowitego dania. Z jakiegoś powodu świat pokochał pizzę i Poznań też się w tej miłości odnalazł. Przepis na ten światowy sukces właściwie jest prosty. Odpowiednio dobrana mąka, trochę oliwy, wody, soli i drożdże. Tak zagniecione ciasto musi nieco odpocząć, by wyrosło, a po upieczeniu było mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Kolejny krok to dobrze doprawiony, nie za słodki sos z pomidorów, wysokiej jakości ser – najlepiej mozzarella – i dodatki według uznania. Niektórzy będą woleli karczochy i krewetki, inni szynkę i pieczarki, a jeszcze inni tuńczyka i kukurydzę konserwową. Tutaj dowolność jest spora. Pizza w Poznaniu, jak i w innych miastach, ma wiele odsłon i wiele ciekawych lokali, które ją serwują jak np Dominiumhttps://www.pizzadominium.pl/lokale/poznan-c-h-avenida.

Gdzie na pizzę w Poznaniu?

Pizza w Poznaniu to różnorodność smaków i rodzajów. Najczęściej spotykana jest spolszczona wersja włoskiego placka. Ciasto jest stosunkowo puszyste, ale nie za grube, trochę sosu pomidorowego i bardzo dużo dodatków. Szynki, salami, cebula, pieczarki czy oliwki to tylko niektóre z produktów, które znaleźć możemy na pizzy. Niektórzy lubią brokuły, szpinak czy nawet orzechy albo gruszkę. Dużą popularnością cieszy się także pizza neapolitańska, która jest wypiekana w piecu opalanym drewnem w bardzo wysokiej temperaturze i krótkim czasie. Dodatki są raczej skromne, za to wysokiej jakości. Często ten rodzaj potrawy znaleźć możemy w autentycznych włoskich trattoriach. Innym rodzajem pizzy, którzy pokochali Polacy, jest słynna pizza hawajska. Co ciekawe, nie ma ona nic wspólnego z Hawajami, wymyślił ją Kanadyjczyk. To tylko niektóre z potraw, które znajdziemy w poszukiwaniu pizzy w Poznaniu. Zachęcamy do samodzielnego próbowania i opinii, bo to jedyny sposób na subiektywną, a więc najważniejszą dla nas, ocenę.


Podziel się


Jesteśmy na: