Dni Otwarte organizowane w ramach Światowego Dnia Żywności potrwają w Banku Żywności w Koninie do piątku. W tym czasie grupy dzieci i młodzieży odwiedzają siedzibę instytucji – słuchają jak nie marnować jedzenia i wykorzystują informacje w praktyce – robiąc pizzę.
Bank Żywności w ramach akcji zorganizował prezentację dotyczącą problemu marnowania żywności, a także warsztaty kulinarne. W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności. Najczęściej wyrzucamy chleb, owoce i wędliny. Główne powody to przegapienie terminu przydatności, za duże zakupy i zbyt duże porcje posiłków. – Dlatego zabierajcie do szkoły małe, dobrze zapakowane śniadania, a jeśli coś Wam zostanie to podzielcie się z kolegą lub koleżanką – podpowiadała Joanna Piekarczyk, dyrektor banku. Ireneusz Niewiarowski, prezes KBŻ nawiązał do problemów związanych z ochroną środowiska. – Niewiele osób zdaje sobie sprawę ile wody marnujemy, aby wyprodukować zwykłą kanapkę – 90 litrów. Tak więc z jednej strony mamy problem marnowania żywności, a z drugiej kwestie związane z jej produkcją – mówił prezes.
Dziś pokazano młodzieży film prezentujący historię i dorobek Banku Żywności - placówka rozdysponował 27 mln żywności wartej 84 mln. Później rozpoczęło się wspólne gotowanie – Przyrządzamy pizzę, bo to coś co jest zawsze zjedzone, a dodatkowo to idealne danie zapobiegające marnowaniu żywności, bo można na nią wrzucić wszystko co zostało nam w lodówce – mówiła Joanna Piekarczyk.
W akcji wzięły udział: SP15 z Konina, SP z Liskowa i SP z Brzeźna oraz w piątek konińska SP9.
Akcja pod nazwą EcoWaste4Food realizowana jest przez Urząd Marszałkowski w Poznaniu.