W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Shootersss

Aktualności

4 kwietnia – Dzień Marchewki. Ma tę moc! Chrup na zdrowie!

2019-04-04 13:26:06
Anna Chadaj
Napisz do autora
4 kwietnia – Dzień Marchewki. Ma tę moc! Chrup na zdrowie!

Nieduża, niepozorna, ale za to ma w sobie… tę moc! To prawdziwa skarbnica witamin, mikro- i makroelementów! Sprzymierzeniec odporności, serca i wzroku! Warto o niej pamiętać nie tylko z okazji 4 Kwietnia, uznawanego w Kalendarzu Świąt Nietypowych jako… Dzień Marchewki. – Chrupmy ją na co dzień, na zdrowie! – zachęcają lekarze PPOZ.

Każdy pretekst jest dobry, żeby zadbać o zdrowie! Wiosna, która wreszcie rozgościła się na dobre, zachęca do ruchu na świeżym powietrzu, czasem zrzucenia kilku kilogramów, a przede wszystkim do uzupełnienia witamin i minerałów utraconych zimą. Doskonałym motywatorem jest Dzień Marchewki, który przypomina, jak ważnym składnikiem codziennej diety powinny być warzywa, a wśród nich właśnie… marchew!

Powszechnie dostępna, niewyszukana i niedroga, tak naprawdę kryje w sobie prawdziwe skarby. Jest bogatym źródłem składników odżywczych, a na dodatek charakteryzuje się niską kalorycznością. Można ją jeść pod wieloma postaciami: surową, w sokach, musach, soothies… Jest smaczna i soczysta. Warto o niej pamiętać na co dzień, w szczególności wiosną, kiedy na stragany i stoły trafiać będzie młodziutka, prosto z ogródków – mówi Bożena Janicka, prezes PPOZ.

To bogate źródło przeciwutleniaczy i beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A niezbędną m.in. do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Beta-karoten wzmacnia również układ odpornościowy i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Doskonale działa na skórę, pomaga zachować jej zdrowy wygląd (zaledwie 200 g surowego warzywa lub 200 ml soku zaspokaja w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę A). Flawonoidy dodatkowo chronią układ krążenia (obniżają ciśnienie krwi, hamują odkładanie się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych).

Marchew cechuje dodatkowo wysoka zawartość witamin: K, C, B6, B3, B1, E, B2. Zawiera kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, mangan, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, pektyny i błonnik.

Oprócz tego, że marchew ma kompleksowe, pozytywne oddziaływanie na organizm, ilość kalorii w niej zawarta jest niewielka (zaledwie 41 kcal w 100 gramach owocu).