W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Cichy port

Aktualności

Jak flambirować deser i filetować ananasa? Uczniowie ćwiczyli pod okiem profesjonalisty

2019-02-11 11:06:13
Jak flambirować deser i filetować ananasa? Uczniowie ćwiczyli pod okiem profesjonalisty

W Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie zorganizowano warsztaty z „obsługi gościa” pod okiem Grzegorza Górnika z Akademii Kelnerskiej. Uczniowie z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobywali wiedzę i umiejętności, które będą mogli wykorzystać podczas swojej pracy zawodowej.

Podczas warsztatów uczniowie szkolili się w sposobach nalewania wina do kieliszków gości, noszenia talerzy czy technice przekładania potraw na talerz gościa. Wzbogacili swoją wiedzę z zastawy stołowej oraz z metod i technik podawania potraw i napojów. Dużą atrakcją było serwowanie potraw z wykorzystaniem wózka kelnerskiego, przygotowywania i podawania deseru z bananów flambirowanych (sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go - tak zwany płonący półmisek) oraz filetowania ananasa w obecności gościa. Prowadzący warsztaty Grzegorz Górnik, jako profesjonalista, przekazał młodzieży wiele cennych informacji i tajników zawodu kelnera oraz dobre rady i wskazówki, jak osiągnąć sukces w gastronomii. Zajęcia zakończyły się uzyskaniem wartościowego certyfikatu i tak się podobały, że już zapowiedziano kolejny raz. Kurs odbył się z inicjatywy nauczycielki przedmiotów zawodowych - Elżbiety Sell.

Jak flambirować deser i filetować ananasa? Uczniowie ćwiczyli pod okiem profesjonalisty
Jak flambirować deser i filetować ananasa? Uczniowie ćwiczyli pod okiem profesjonalisty
Jak flambirować deser i filetować ananasa? Uczniowie ćwiczyli pod okiem profesjonalisty
Jak flambirować deser i filetować ananasa? Uczniowie ćwiczyli pod okiem profesjonalisty
Jak flambirować deser i filetować ananasa? Uczniowie ćwiczyli pod okiem profesjonalisty
Jak flambirować deser i filetować ananasa? Uczniowie ćwiczyli pod okiem profesjonalisty
Olga Boksa

Podziel się

Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:





Jesteśmy na: