W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 4 stycznia 24

Artykuły

Masło czy margaryna? – oto jest pytanie

2022-12-02 10:48:39
Masło czy margaryna? – oto jest pytanie

Od lat w Polsce trwa dyskusja o tym, czym smarować pieczywo: masłem czy margaryną? Jak się okazuje wybór wcale nie jest prosty, a wpływ na to ma wiele czynników: różnorodność produktów, walory smakowe, cena, nawyki żywieniowe wyniesione z domu, a także walory zdrowotne. Co jest zdrowsze: masło czy margaryna? Zapytaliśmy o to Krystiana Antkiewicza, dietetyka.

– Na pytanie: jeść masło czy margarynę nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od stanu zdrowia oraz wieku osoby spożywający powyższe produkty – odpowiada Krystian Antkiewicz. – U osób z problemami kardiologicznymi lub zaburzeniami lipidowymi (podwyższony poziom cholesterolu) lub w profilaktyce powyższych chorób zaleca się spożywanie margaryn miękkich, niezawierających izomerów trans. Masło jest niezalecane. Jeżeli pytanie dotyczy dzieci do 3. roku życia zaleca się spożywanie masła zamiast margaryny. W przypadku seniorów lepiej sięgać po wysokogatunkowe margaryny, ze względu na dużą zawartość NNKT (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), które przyczyniają się do lepszej sprawności umysłowej. Zalecenia dietetyczne oparte na aktualnej wiedzy mówią o zastępowaniu masła olejami roślinnym, tj. dobrej jakości margaryną. W mojej ocenie (od czasu do czasu) kromka chleba posmarowana cienko masłem nie powinna nikomu zaszkodzić.


Czym się kierować wybierając margarynę lub masło?

Wybierając margarynę uważnie czytajmy etykietę, obecność częściowo utwardzonych/uwodornionych olejów roślinnych wskazuje, że produkt taki może zawierać szkodliwe izomery trans. Zwracajmy także uwagę na rodzaj użytego oleju – najlepiej, aby oleje z roślin tropikalnych znajdowały się na końcu wykazu składników (kolejność jest związana z wielkością procentowej zawartości), a na początku takie oleje, jak np. rzepakowy, lniany, słonecznikowy czy oliwa z oliwek. Pamiętajmy, że „miksy” zawierają zarówno tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Dla dzieci do lat 3 zalecane jest spożywanie masła, gdyż zawarty w nim cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka i budowania ścian nowo powstających komórek. Nie można jednak zapominać o dostarczaniu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które wpływają na rozwój i funkcjonowanie mózgu. W tym celu najlepiej wzbogacić dietę dzieci w ryby morskie, można podawać także oleje roślinne.


Dlaczego izomery trans są szkodliwe?

Konieczność ograniczenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych typu trans wynika z faktu, iż są one składnikami diety mającymi znaczący wpływ przede wszystkim na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Izomery trans przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL („złego cholesterolu”) w surowicy oraz obniżenia poziomu HDL („dobrego cholesterolu”).


To sprawa indywidualna

Pamiętajmy przy tym, że wybór rodzaju tłuszczu dosmarowania jest sprawą indywidualną i powinien być dopasowany do naszego stanu zdrowia i wieku.


Śledź nas na