– Na pytanie: jeść masło czy margarynę nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od stanu zdrowia oraz wieku osoby spożywający powyższe produkty – odpowiada Krystian Antkiewicz. – U osób z problemami kardiologicznymi lub zaburzeniami lipidowymi (podwyższony poziom cholesterolu) lub w profilaktyce powyższych chorób zaleca się spożywanie margaryn miękkich, niezawierających izomerów trans. Masło jest niezalecane. Jeżeli pytanie dotyczy dzieci do 3. roku życia zaleca się spożywanie masła zamiast margaryny. W przypadku seniorów lepiej sięgać po wysokogatunkowe margaryny, ze względu na dużą zawartość NNKT (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), które przyczyniają się do lepszej sprawności umysłowej. Zalecenia dietetyczne oparte na aktualnej wiedzy mówią o zastępowaniu masła olejami roślinnym, tj. dobrej jakości margaryną. W mojej ocenie (od czasu do czasu) kromka chleba posmarowana cienko masłem nie powinna nikomu zaszkodzić.
Czym się kierować wybierając margarynę lub masło?
Wybierając margarynę uważnie czytajmy etykietę, obecność częściowo utwardzonych/uwodornionych olejów roślinnych wskazuje, że produkt taki może zawierać szkodliwe izomery trans. Zwracajmy także uwagę na rodzaj użytego oleju – najlepiej, aby oleje z roślin tropikalnych znajdowały się na końcu wykazu składników (kolejność jest związana z wielkością procentowej zawartości), a na początku takie oleje, jak np. rzepakowy, lniany, słonecznikowy czy oliwa z oliwek. Pamiętajmy, że „miksy” zawierają zarówno tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Dla dzieci do lat 3 zalecane jest spożywanie masła, gdyż zawarty w nim cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka i budowania ścian nowo powstających komórek. Nie można jednak zapominać o dostarczaniu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które wpływają na rozwój i funkcjonowanie mózgu. W tym celu najlepiej wzbogacić dietę dzieci w ryby morskie, można podawać także oleje roślinne.
Dlaczego izomery trans są szkodliwe?
Konieczność ograniczenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych typu trans wynika z faktu, iż są one składnikami diety mającymi znaczący wpływ przede wszystkim na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Izomery trans przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL („złego cholesterolu”) w surowicy oraz obniżenia poziomu HDL („dobrego cholesterolu”).
To sprawa indywidualna
Pamiętajmy przy tym, że wybór rodzaju tłuszczu dosmarowania jest sprawą indywidualną i powinien być dopasowany do naszego stanu zdrowia i wieku.