W 2024 roku sanepid realizował również zadania z zakresu poboru próbek wody oraz żywności. – Na terenie powiatu kolskiego znajdują się 1.464 zakłady żywności i żywienia. Zakłady produkcji żywności to 739 obiektów, zakłady obrotu żywnością 497 obiektów, zakłady żywienia zbiorowego otwartego i zamkniętego łącznie 300 obiektów. Pobrano 188 próbek w związku z badaniem żywności, która jest dostępna na rynku – wyjaśniała dyrektor.
Inspekcja sanitarna ocenia również sposób żywienia w zakładach zbiorowego żywienia otwartego i zamkniętego. – W tym zakresie przeprowadzono 40 takich kontroli i oceniono w tym czasie 49 jadłospisów – mówiła Iwona Wiśniewska.
W ubiegłym roku kontynuowano program szczepień przeciwko HPV, skierowanych do dzieci i młodzieży w wieku od 9 do 14 lat. – Szczepienia te realizowano w trybie wyjazdowym na terenie placówek szkolnych oraz w punktach szczepień, które wyraziły zgodę i chęć udziału. Do programu z terenu powiatu zgłosiło się 17 szkół i wyszczepiono 291 uczniów. Pracownicy inspekcji prowadzili cykl szkoleń dotyczących szczepienia przeciwko wirusowi brodawczaka ludzkiego. Były przeprowadzane dla nauczycieli, rodziców i uczniów – wyjaśniała dyrektor.
Sytuacja epidemiologiczna w powiecie uznana została za stabilną w porównaniu do lat poprzednich. – W sezonie infekcyjnym zaobserwowano dość duży wzrost zachorowań o podłożu wirusowym, zwłaszcza grypy. To były 482 zachorowania. Mniejszość stanowiły zachorowania na COVID-19. W porównaniu do ubiegłych lat odnotowano wzrost zachorowań o podłożu bakteryjnym, zwłaszcza na krztusiec – 41 zachorowań. W ciągu kilkunastu lat nie odnotowano duru brzusznego, czerwonki oraz zatrucia grzybami – mówiła dyrektor. Odnotowano natomiast 2 ogniska chorób przenoszonych drogą pokarmową. Zanotowano 153 zgłoszenia przypadków pokąszeń przez zwierzęta i skierowano 114 przypadków do powiatowego lekarza weterynarii w celu obserwacji zwierząt pod kątem wścieklizny.