W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
YOCHI

Stare Miasto

„Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”. Czas na podsumowanie

2021-06-24 11:29:10
 „Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”. Czas na podsumowanie

Dopasowywanie systemów kształcenia i szkolenia do potrzeb rynku pracy, ułatwianie przechodzenia z etapu kształcenia do etapu zatrudnienia oraz tworzenia i rozwoju systemów uczenia się poprzez praktyczną naukę zawodu realizowaną w ścisłej współpracy z pracodawcami – było celem projektu „„Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”, skierowanego jest do uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa.

- Doskonalenie umiejętności praktycznych i poznawanie nowych jest najważniejszym elementem w kształceniu młodych adeptów w branży gastronomicznej i hotelarskiej w ZSEU w Żychlinie – mówi Elżbieta Sell, koordynator projektu. - Efektem realizowanego od 2019 roku projektu jest nowoczesne centrum gastronomiczne, w którym uczniowie w roku szkolnym 2020/2021 doskonalili swoje umiejętności zawodowe na licznych kursach.

Każdy uczeń mógł skorzystać z 4 kursów oraz z doradztwa zawodowego. Zorganizowane zostały i przeprowadzone kursy: barman/kelner, barista, sommelier, serwis specjalny, kucharz, cukierniczy, dekoracji wyrobów cukierniczych, carving oraz aranżacji stołów z florystyką. - Kursy prowadzone były na bardzo wysokim poziomie i uczniowie mogli doskonalić swoje umiejętności lub zdobywać nowe pod okiem instruktorów. Wszystkie kursy były darmowe dla młodzieży, dzięki czemu mogli brać w nich udział uczniowie z rodzin o różnych możliwościach finansowych – mówi koordynator.

Projektem objętych zostało w drugiej edycji 63 uczniów. Młodzież wzięła również udział w warsztatach „Zaburzenia odżywiania i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem” oraz „Analiza i ocena jakości żywności i żywienia, technika i technologia produkcji potraw”.

Obecnie 21 uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa odbywa lub będzie odbywało staż zawodowy u pracodawców w naszym regionie, zgodnie z kierunkiem kształcenia i zainteresowaniem. 150 godzinny staż dla uczniów jest płatny i wynosi 1500,00 zł.

Projektem „Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie” wsparci są również nauczyciele przedmiotów zawodowych.

W drugiej edycji jeden nauczyciel ukończył studia podyplomowe z psychodietetyki oraz pięciu nauczycieli kurs garnirowania i dekorowania potraw. Kolejne 2 kursy dla nauczycieli odbędą się w nowym roku szkolnym 2021/2022.

-Realizując wiele projektów Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie jest nowoczesną placówką oświatową z bogatą bazą dydaktyczną oraz wykształconą kadrą pedagogiczną. Dzięki temu uczniowie ZSEU osiągają sukcesy na licznych konkursach zawodowych, olimpiadach branżowych oraz podczas zdawania egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Uczniowie są chętnie przyjmowani na staże i praktyki przez pracodawców, zarówno w regionie, jak i w całej Polsce – mówi Elżbieta Sell.

 „Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”. Czas na podsumowanie
 „Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”. Czas na podsumowanie
 „Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”. Czas na podsumowanie
 „Centrum mistrzostwa gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”. Czas na podsumowanie
Anna Chadaj

Śledź nas na

Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom: