W Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im.
Fryderyka Chopina w Żychlinie zorganizowano warsztaty z „obsługi gościa” pod
okiem Grzegorza Górnika z Akademii Kelnerskiej. Uczniowie z klas technikum
żywienia i usług gastronomicznych zdobywali wiedzę i umiejętności, które będą
mogli wykorzystać podczas swojej pracy zawodowej.
Podczas warsztatów uczniowie szkolili się w sposobach nalewania wina do kieliszków gości, noszenia talerzy czy technice przekładania potraw na talerz gościa. Wzbogacili swoją wiedzę z zastawy stołowej oraz z metod i technik podawania potraw i napojów. Dużą atrakcją było serwowanie potraw z wykorzystaniem wózka kelnerskiego, przygotowywania i podawania deseru z bananów flambirowanych (sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go - tak zwany płonący półmisek) oraz filetowania ananasa w obecności gościa. Prowadzący warsztaty Grzegorz Górnik, jako profesjonalista, przekazał młodzieży wiele cennych informacji i tajników zawodu kelnera oraz dobre rady i wskazówki, jak osiągnąć sukces w gastronomii. Zajęcia zakończyły się uzyskaniem wartościowego certyfikatu i tak się podobały, że już zapowiedziano kolejny raz. Kurs odbył się z inicjatywy nauczycielki przedmiotów zawodowych - Elżbiety Sell.