W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
book&coffee

Aktualności

Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe

2019-12-11 11:25:10
Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe

Przybliżenie wartości produktu lokalnego, pokazanie jego mnogości i unikatowego charakteru było głównym celem spotkania pod nazwą „Promocja dziedzictwa kulturowego i produktu lokalnego”, jakie odbyło się w Rychwale. Dużym zainteresowaniem cieszyły się ręcznie haftowane obrusy, sery, ozdoby świąteczne oraz inne wyroby.

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zorganizował bardzo interesujące spotkanie w Rychwale. Do tamtejszej remizy OSP zjechali lokalni twórcy i wytwórcy, którzy zaprezentowali swoje wyroby. Spotkanie bowiem miało tytuł „Promocja dziedzictwa kulturowego i produktu lokalnego”. Głównym celem przedsięwzięcia było przybliżenie wartości produktu lokalnego, pokazanie jego mnogości i unikatowego charakteru.

Tegoroczna impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem, a uczestnicy mieli okazję posmakować wiele produktów i potraw wystawców z naszego regionu. Poznali też walory rękodzieła artystycznego prezentowanego przez twórców pracujących na drewnie. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się prace Genowefy Małolepszej z gminy Rychwał, która zaprezentowała ręcznie haftowane obrusy i serwety. Dużą uwagę przykuwały stoiska z ozdobami świątecznymi prezentowanymi przez mieszkanki gminy Annę Dudek i Mariolę Kozłowską. Na tegorocznym kiermaszu produkty swojej serowni zaprezentowała Ilona Michalak, a że były wyśmienite, to jej stoisko cieszyło się zdecydowanie największym zainteresowaniem zwiedzających. Poza tym spróbować można było również wyrobów z żurawiny oferowanych przez Małgorzatę Wawrzyniak. Niezwykłym smakiem delektować się mogli fani gęsiny, kosztując wyrobów Waldemara Łuczaka.

Drugą częścią spotkania były odbywające się równocześnie wykłady prowadzone przez Elżbietę Dryjańską z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Dotyczyły one rolniczego handlu detalicznego i innych form sprzedaży w ramach krótkich łańcuchów dostaw, wartości produkt lokalnego jako czynnika rozwoju społeczności lokalnej oraz prezentacji agroturystyki, jako formy przedsiębiorczości wiejskiej na przykładzie Stowarzyszenia Gospodarstw Agroturystycznych Wschodniej Wielkopolski. Taka forma promocji pozwoli jeszcze lepiej rozpowszechnić nasze dziedzictwo w regionie, zaś samo wydarzenie było doskonałą okazją na spotkanie oraz wymianę doświadczeń.

Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe
Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe
Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe
Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe
Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe
Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe
Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe
Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe
Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe
Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe
Lokalne znaczy najlepsze. W Rychwale promowali dziedzictwo kulturowe
Aleksandra Wysocka

Podziel się

Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:





Jesteśmy na: