W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Żabka

Aktualności

20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”

2025-03-12 13:35:17
Krystian Cichocki
Napisz do autora
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”

Dziś w Hotelu Atut w Licheniu Starym odbyła się konferencja dla młodzieży Zespołu Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego im Eugeniusza Kwiatkowskiego w Koninie pod nazwą „Budowanie marki personalnej, czyli co mówi o tobie bez ciebie”. Wydarzenie to organizowane było z okazji 20-lecia obchodów Dnia Hotelarza i Gastronoma.

W uroczystości udział brał również Witold Nowak, zastępca prezydenta Konina, który na wstępie podziękował za zaproszenie, a potem zwrócił się do młodzieży obecnej na sali. – To bardzo ważny moment dla was, żeby zaczerpnąć kolejnej dawki ważnych informacji, które mogą się wam przydać w życiu. Z hotelarzami i gastronomami spotykam się bardzo często, podróżując po Polsce i nie tylko, i zazwyczaj jest z wami bardzo dobry kontakt. Życzę wam, żeby wasza kariera była taka, jak sobie wymarzycie. Są to zawody bardzo piękne i potrzebne – mówił.

Uczniowie chwalą sobie inicjatywę

Swoje zdanie na temat Dni Hotelarza i Gastronoma wyrazili również uczniowie szkoły. Sylwia Bednarek z klasy technik żywienia i usług gastronomicznych podkreślała, że jest to dla uczniów bardzo ważne wydarzenie, ponieważ mają oni możliwość rozwoju swoich umiejętności i zdobywania wiedzy, którą w szkole ciężko jest zyskać. – Tu możemy poszerzać swoje horyzonty. To już moje czwarte obchody i uważam, że są zawsze bardzo dobrze przygotowane i jestem bardzo zadowolona, że mogę w nich uczestniczyć i spotkać interesujących ludzi, których chce się słuchać i chłonąć od nich wiedzę – podkreślała.

Kacper Witczak z klasy technik hotelarstwa zauważył, że każdego roku to wydarzenie wygląda inaczej. – Zawsze cieszę się na te obchody, ponieważ nauczyciele przygotowują dla nas niespodzianki. Również po raz czwarty w nich uczestniczę i pomogły mi one spojrzeć w inny sposób na ludzi związanych z branżą gastronomiczną czy hotelarską – powiedział.

Świętują nie tylko jednego dnia

Jako że były to jubileuszowe obchody, nie zabrakło podziękowań, wyróżnień oraz tortu. – To wyjątkowa okazja do podsumowań. W zawodach gastronomicznych kształcimy od 1996 roku, a w hotelarskich – od 2004 roku. Chciałbym podziękować kadrze, która kształci w tych zawodach – mówił Karol Leszczyński, dyrektor ZSBiKZ w Koninie. Dni Hotelarza i Gastronoma to nie tylko to jedno wydarzenie. Wcześniej odbyły się już warsztaty, free style gastronomiczny, młodzieżowy coaching, a przed młodzieżą jeszcze warsztaty kulinarne prowadzone przez Tomasza Królikowskiego. Punktem kulminacyjnym dzisiejszego wydarzenia była konferencja "Budowanie marki personalnej, czyli co mówią o tobie bez ciebie" poprowadzona przez dr Agatę Włodarską-Frykowską.

20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”
20. obchody Dnia Hotelarza i Gastronoma. „Są to zawody bardzo piękne i potrzebne”