W uroczystości udział brał również Witold Nowak, zastępca prezydenta Konina, który na wstępie podziękował
za zaproszenie, a potem zwrócił się do młodzieży obecnej na sali. – To bardzo
ważny moment dla was, żeby zaczerpnąć kolejnej dawki ważnych informacji, które
mogą się wam przydać w życiu. Z hotelarzami i gastronomami spotykam się bardzo często,
podróżując po Polsce i nie tylko, i zazwyczaj jest z wami bardzo dobry kontakt.
Życzę wam, żeby wasza kariera była taka, jak sobie wymarzycie. Są to zawody
bardzo piękne i potrzebne – mówił.
Uczniowie chwalą sobie inicjatywę
Swoje zdanie na temat Dni
Hotelarza i Gastronoma wyrazili również uczniowie szkoły. Sylwia Bednarek z
klasy technik żywienia i usług gastronomicznych podkreślała, że jest to dla
uczniów bardzo ważne wydarzenie, ponieważ mają oni możliwość rozwoju swoich
umiejętności i zdobywania wiedzy, którą w szkole ciężko jest zyskać. – Tu możemy
poszerzać swoje horyzonty. To już moje czwarte obchody i uważam, że są zawsze
bardzo dobrze przygotowane i jestem bardzo zadowolona, że mogę w nich
uczestniczyć i spotkać interesujących ludzi, których chce się słuchać i chłonąć
od nich wiedzę – podkreślała.
Kacper Witczak z klasy technik
hotelarstwa zauważył, że każdego roku to wydarzenie wygląda inaczej. – Zawsze cieszę
się na te obchody, ponieważ nauczyciele przygotowują dla nas niespodzianki. Również
po raz czwarty w nich uczestniczę i pomogły mi one spojrzeć w inny sposób na
ludzi związanych z branżą gastronomiczną czy hotelarską – powiedział.
Świętują nie tylko jednego dnia
Jako że były to jubileuszowe obchody, nie zabrakło podziękowań, wyróżnień oraz tortu. – To wyjątkowa okazja do podsumowań. W zawodach gastronomicznych kształcimy od 1996 roku, a w hotelarskich – od 2004 roku. Chciałbym podziękować kadrze, która kształci w tych zawodach – mówił Karol Leszczyński, dyrektor ZSBiKZ w Koninie. Dni Hotelarza i Gastronoma to nie tylko to jedno wydarzenie. Wcześniej odbyły się już warsztaty, free style gastronomiczny, młodzieżowy coaching, a przed młodzieżą jeszcze warsztaty kulinarne prowadzone przez Tomasza Królikowskiego. Punktem kulminacyjnym dzisiejszego wydarzenia była konferencja "Budowanie marki personalnej, czyli co mówią o tobie bez ciebie" poprowadzona przez dr Agatę Włodarską-Frykowską.