200 próbek lodów, w tym 160 na bazie mleka z automatu, pobrali w czerwcu pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie Wielkopolski. Chodziło o badania laboratoryjne w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Stwierdzono nieprawidłowości, także w powiecie konińskim.
Jak informuje Wiesława Kostuj, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu, spośród badanych próbek zakwestionowano 15 próbek lodów z automatu na bazie mleka ze względu na zawyżoną liczbę Enterobacteriaceae.
Co to oznacza? Zawyżona liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae wskazuje na niewłaściwy proces higieny produkcji lodów. – W tym zakresie przedsiębiorca jest zobowiązany do usunięcia nieprawidłowości oraz dokonanie oceny procesu przygotowywania lodów w tym, m.in.: czyszczenia i dezynfekcji sprzętu i urządzeń, higieny personelu, weryfikacji procedur czyszczenia i dezynfekcji sprzętu, urządzeń i powierzchni produkcyjnych – informuje rzecznik.
Nieprawidłowości stwierdzono w 3 zakładach znajdujących się
w powiecie nowotomyskim, średzkim i konińskim. Wydano decyzje nakazujące
wstrzymanie działalności w zakresie produkcji i sprzedaży lodów z automatu do
czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lodów i przedstawienia wyników
organom nadzorującym.
mar