W Lądku rozstrzygnięto powiatowy etap konkursu Bitwa Regionów. Potraw przygotowanych na konkurs spróbował także Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa. – Wszystkie panie są bohaterkami tego spotkania. Kultywują nasze tradycje, dziedzictwo ludowe, kulturowe, ale przede wszystkim to kulinarne naszych wiosek. Integrują te wsie, współdziałają z OSP. Dziękuję wam za to, że jesteście dziś, że ubogaciłyście tę imprezę. Dziękuję za to, że na co dzień działacie w swoich wioskach, dla swoich rodzin, dla mieszkańców – mówił tuż przed rozstrzygnięciem konkursu.
– Było ciężko, potraw sporo, wszystkie smaczne. Popróbowaliśmy, posmakowaliśmy, podyskutowaliśmy, mocno przemyśleliśmy. Różnice w punktacji były niewielkie. Ogromny szacunek dla pań, które wykonały tak wielką pracę. Zrobiły potrawy bardzo ładnie, smacznie i oczywiście zdrowo – mówił Grzegorz Cieślewicz, przewodniczący jury.
Pierwsze miejsce zajęły panie z KGW w Augustynowie za „Dzika w modrej kapuście”. Czy były zaskoczone zwycięstwem? – Oczywiście. Prężnie działamy tak naprawdę od 12 lat. I każdy sukces jest dla nas bardzo ważny. Do naszego koła zapisują się młode osoby, ale jest wiele pań, które już wcześniej tutaj działały. Dla nas takie sukcesy są bardzo ważne. Bardzo często odbywają się u nas różne biesiady, w których uczestniczą wszyscy mieszkańcy. To nie są tylko festyny dla KGW. Prężnie działa u nas też Ochotnicza Straż Pożarna, z którą współpracujemy. Fantastyczna atmosfera, fantastyczni ludzie – opowiadała nam przewodnicząca KGW w Augustynowie. Czy planują świętować zwycięstwo. – Na koniec czerwca mamy zaplanowaną wspólną biesiadę z naszymi mieszkańcami, bo najlepiej się czujemy w naszym gronie. Augustynów to miejscowość wielopokoleniowa. Dzika sama upolowałam pilnując zasiewów – dodała.
Drugie miejsce zajęło KGW w Lądku za „Dziady z okrasą”. Panie odebrały nagrodę w wysokości – 1.500 zł. Przypomnijmy, że to właśnie one wygrały w ubiegłym roku wielkopolską Bitwy Regionów „Barszczem zabielanym z szarymi kluskami”.
W Lądku trzecie miejsce zajęło KGW w Skokumiu Jaglanki za „Krupnik jaglany na gęsinie po skokumsku” i w nagrodę otrzymały 1.000 zł. W konkursie wzięło udział osiem Kół Gospodyń Wiejskich.