Cebula dymka to roślina należąca do rodziny amarylkowatych, będąca odmianą cebuli zwyczajnej. Z wyglądu dymka bardzo przypomina cebulę zwyczajną, jest jednak znacznie mniejsza. Różni się też smakiem – jest słodsza i delikatniejsza (co zdaniem wielu amatorów gotowania jest ogromną zaletą). Dymka jest rośliną dwuletnią – w ciągu pierwszego roku wytwarza organ spichrzowy, czyli po prostu jadalną główkę (przybiera ona kształt kulisty lub romboidalny, ma biały lub kremowy kolor). U nasady główki wytwarza się łodyga właściwa, z której wyrastają liście, a także korzenie przybyszowe. W pierwszym okresie wegetacyjnym cebuli opadają liście. Ich miejsce zajmują nowe liście posiadające ochronne łuski. Następnie pojawiają się liście wewnętrzne (jadalny szczypiorek, których funkcją jest gromadzenie zapasów). Cebula dymka zaliczana jest do popularnych nowalijek. Jeżeli chcesz zamówić nasiona cebuli dymki, sprawdź ofertę producenta W.Legutko
Cebula dymka powinna znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie. Jest ona niskokaloryczna, a jednocześnie bardzo zasobna w składniki odżywcze. Dymka dostarcza nam dużych ilości witamin z grupy B, które są ważne między innymi dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera też spore ilości witamin C, E i K. W jej składzie znajdują się flawonoidy, węglowodany, pektyny, niewielkie ilości białka. Cebula dymka jest znakomitym źródłem składników mineralnych – między innymi:
- magnezu,
- manganu,
- cynku,
- fosforu,
- krzemu,
- siarki,
- selenu,
- sodu,
- miedzi,
- potasu,
- żelaza,
- wapnia.
Związki zawarte w cebuli wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego
Cebula dymka jest uwielbiana przez kucharzy z wielu względów. Cenią ją za słodki, delikatny smak, a także za to, że podczas krojenia nie wywołuje ona łez. Dymka posiada silne właściwości antybakteryjne, dlatego od setek lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej.
Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że cebula dymka może chronić nas przed nowotworami (może ona zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory nerek, jajników, jamy ustnej, prostaty, jelita grubego, a nawet raka trzustki).
Dzięki obecności witamin z grupy B dymka poprawia nasz nastrój, ułatwia zasypianie, pomaga lepiej radzić sobie ze stresem, a nawet poprawia pamięć i koncentrację.
Obecna w cebuli siarka nie tylko pozytywnie wpływa na kondycję naszej skóry, ale też zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi, co ma duże znaczenie dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Pozytywny wpływ na układ krążenia wynika także z faktu, że związki zawarte w cebuli obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Aktywne substancje obecne w cebuli dymce mają pozytywny wpływ na gęstość ludzkich kości. Z tego względu spożywanie tego warzywa zalecane jest kobietom w okresie menopauzy, które znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na osteoporozę.
Cebula dymka wykazuje dużą odporność na niesprzyjające warunki klimatyczne i glebowe, dlatego można ją uprawiać na terenie całego kraju. Jeżeli to możliwe, zarezerwujmy dla dymki stanowisko słoneczne. Idealne podłoże jest żyzne, przepuszczalne, charakteryzuje się pH obojętnym lub lekko kwaśnym. Glebę, w której chcemy posadzić cebulę można uprzednio wzbogacić przy użyciu kompostu.
Doświadczeni działkowcy radzą, żeby posadzić dymkę na stanowiskach, gdzie w poprzednich sezonach rosły ogórki, ewentualnie fasolka szparagowa. Unikajmy natomiast sadzenia jej bezpośrednio po marchwi, burakach, selerze, czy ziemniakach.
Zabiegi pielęgnacyjne, których potrzebuje cebula dymka to odchwaszczanie, spulchnianie gleby, nawożenie i podlewanie (o regularnym podlewaniu należy pamiętać zwłaszcza w okresach suszy).