W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Browar od 4 stycznia 24

Aktualności

Warzywa i owoce zapobiegają chorobom. Codziennie trzeba ich zjadać co najmniej 400 gramów

2021-06-06 10:01:00
Milena Fabisiak
Napisz do autora
Warzywa i owoce zapobiegają chorobom. Codziennie trzeba ich zjadać co najmniej 400 gramów

Warzywa i owoce w codziennym jadłospisie to podstawa zdrowia! Ich uprawa to ważny element gospodarki, który zapewnia utrzymanie wielu rolniczym rodzinom. Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw.

– Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw będzie okazją do podniesienia świadomości na temat ich ważnej roli w żywieniu ludzi, w bezpieczeństwie żywnościowym i zapewnieniu zdrowia, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ – czytamy. W związku z tym ONZ planuje wiele działań. To między innymi podnoszenie świadomości i kierowanie uwagi na wartości odżywcze i zdrowotne spożywania owoców i warzyw. To także promowanie zróżnicowanej, zbilansowanej i zdrowej diety oraz stylu życia poprzez ich spożycie. Zmniejszenie strat i odpadów owoców i warzyw w systemach żywnościowych. A także dzielenie się najlepszymi praktykami w zakresie m.in. promocji konsumpcji i zrównoważonej produkcji owoców i warzyw oraz integracji drobnych gospodarstw z lokalną, regionalną i globalną produkcją.

– Owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów oraz korzystnych fitochemikaliów. FAO i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają, aby każda osoba dorosła codziennie spożywała co najmniej 400 gramów owoców i warzyw w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak rak, cukrzyca, choroby serca i otyłość, a także przeciwdziałaniu niedoborom mikroelementów – czytamy.




Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:





koperek
Szczególnie te owoce i warzywa z niemieckich i holenderskich plantacji które są nawożone i opryskiwane nieustannie. Jak mówił właściciel takich ogórków i sałaty ,,one muszą się spieszyć i rosnąć szybko aby zdążyć na rynek". Kupujmy prosto od naszych małych producentów a nie giełdowe, a najlepiej uprawiane własne .
I na tamtej świat
Do tego margaryny i oleje
Społeczeństwo
Szit naszpikowany chemią i radioaktywne dziadostwo buhaha