Warzywa i owoce w codziennym jadłospisie to podstawa zdrowia! Ich uprawa to ważny element gospodarki, który zapewnia utrzymanie wielu rolniczym rodzinom. Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw.
– Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw będzie okazją do podniesienia świadomości na temat ich ważnej roli w żywieniu ludzi, w bezpieczeństwie żywnościowym i zapewnieniu zdrowia, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ – czytamy. W związku z tym ONZ planuje wiele działań. To między innymi podnoszenie świadomości i kierowanie uwagi na wartości odżywcze i zdrowotne spożywania owoców i warzyw. To także promowanie zróżnicowanej, zbilansowanej i zdrowej diety oraz stylu życia poprzez ich spożycie. Zmniejszenie strat i odpadów owoców i warzyw w systemach żywnościowych. A także dzielenie się najlepszymi praktykami w zakresie m.in. promocji konsumpcji i zrównoważonej produkcji owoców i warzyw oraz integracji drobnych gospodarstw z lokalną, regionalną i globalną produkcją.
– Owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów oraz korzystnych fitochemikaliów. FAO i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają, aby każda osoba dorosła codziennie spożywała co najmniej 400 gramów owoców i warzyw w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak rak, cukrzyca, choroby serca i otyłość, a także przeciwdziałaniu niedoborom mikroelementów – czytamy.