Na wigilijnych stołach w domach pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Sycewa zawsze jest dwanaście postnych potraw. Jednak specjalnie dla czytelników „Przeglądu Konińskiego” gospodynie wyczarowały kilka nowych wigilijnych smakołyków. Śledź w szpinaku – pycha!
W ubiegłym tygodniu spotkaliśmy się w domu, a konkretnie w kuchni Danuty Kołakowskiej, przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich z Sycewa. Na stole natychmiast pojawiło się mnóstwo produktów: szpinak, mąka, śledzie, jaja… A że i rąk do pracy nie brakowało (we wspólnym gotowaniu wzięło udział aż dziesięć gospodyń), praca natychmiast poszła w ruch.
Śledź w kolorze zielono-złotym szybko trafił na wigilijny stół, a w tym czasie gospodynie błyskawicznie kończyły przyrządzanie naleśników z grzybami.
Na wigilijnym stole, oprócz śledzi w nowej odsłonie i naleśników z grzybami, pojawiły się tradycyjne postne dania: karp smażony, śledź pod pierzynką, pierogi z grzybami, krokiety z grzybami, fasola, kompot z suszonych owoców, sernik, makowiec…
Do stołu zaprosiły nas: Danuta Kołakowska, Mirosława Stasińska, Teresa Ruszczyńska, Jadwiga Michalska, Barbara Cegielska, Jadwiga Gauden, Jolanta Sasińka, Magdalena Sasińska, Anna Michalska, Mariola Kowalska.
Przepis na śledzie w cieście szpinakowym (smażone w głębokim oleju)
Składniki na cztery porcje:
6 filetów matiasów, 10 dag liści szpinaku, 2 jajka, szklanka mąki, ¾ szklanki mleka, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, mąka do panierowania, olej do smażenia.
Wymoczone uprzednio filety śledziowe (ok. 4 godzin), osuszyć papierowym ręcznikiem.
Liście szpinaku opłukać, porwać (mrożone rozmrozić i odcisnąć), następnie zmiksować na gładkie ciasto z jajkami, mąką, połową szklanki wody, mlekiem, solą, szczyptą gałki i pieprzu.
Śledzie pokroić na trzy części, zanurzyć w cieście szpinakowym, usmażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Można podawać z sałatą z ogórka kiszonego, czerwonej papryki, cebulki, oliwy, szczypty soli i mielonego pieprzu.
Przygotowanie 10 min, smażenie 7 min.