W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
Shootersss

Aktualności

Trzeba zjeść pączka, żeby się wiodło. Dziś tłusty czwartek

2019-02-28 06:59:25
Aleksandra Wysocka
Napisz do autora
Trzeba zjeść pączka, żeby się wiodło. Dziś tłusty czwartek

Dzisiejszy dzień upłynie nam na jedzeniu pączków i faworków, bo właśnie zaczął się tłusty czwartek. Jak co roku można się spodziewać długich kolejek w cukierniach i sklepach po te słodkości. A skąd się wzięła ta tradycja?

Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim mamy zawsze w ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą). Jego nadejście oznacza rozpoczęcie ostatniego tygodnia karnawału. A ponieważ jego data zależy od Wielkanocy, jest to święto ruchome.

Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy już do okresu wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych, jako przygotowanie do świąt wielkanocnych powinni zachowywać wstrzemięźliwość jako wyraz umartwienia.

Najpopularniejsze tłuste słodkości, jakie zjadamy w tłusty czwartek, to pączki i faworki, nazywane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Z tłustym czwartkiem związanych jest kilka przysłów i przesądów. Do najpopularniejszych należą powiedzenie: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”, a także przesąd, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

A jeśli ktoś chciałby jeszcze dzisiaj zrobić chruściki, podajemy prosty przepis:

Składniki:

20 dkg mąki

3 żółtka

3-4 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól i cukier do smaku

Sposób wykonania:

Składniki należy ręcznie wymieszać, ciasto dobrze wygnieść, a następnie rozwałkować. Kiedy będzie miało ok. 2-3 mm grubości, pociąć na paski o szerokości ok. 5-6 cm (w zależności, jakie duże chcemy), a te paski potem dzielimy na krótsze. Wzdłuż prostokątnego paska robimy na środku nacięcie, a przez powstałą dziurkę przekładamy jeden z końców paska i wywijamy na drugą stronę. Tak przygotowany faworek smażymy na gorącym oleju po obu stronach aż do zarumienienia.

Z tego samego ciasta można także zrobić różyczki.

Życzymy smacznego!

Trzeba zjeść pączka, żeby się wiodło. Dziś tłusty czwartek
Trzeba zjeść pączka, żeby się wiodło. Dziś tłusty czwartek
Trzeba zjeść pączka, żeby się wiodło. Dziś tłusty czwartek
Trzeba zjeść pączka, żeby się wiodło. Dziś tłusty czwartek
Trzeba zjeść pączka, żeby się wiodło. Dziś tłusty czwartek



Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:





P.
Moje ulubione święto! :)