Uroczystego otwarcia imprezy dokonali burmistrz Ewelina Piwońska-Kubiak oraz dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Tuliszkowie Mirosław Rojek. Pomimo deszczowej aury, publiczność dopisała, a atmosfera była gorąca dzięki energii zespołów ludowych i smakowitym popisom kulinarnym.
Na scenie w tuliszkowskim parku zaprezentowało się 16 zespołów i sześcioro solistów, a właściwie siedmioro. Bo choć nie była zgłoszona jako uczestniczka, to na specjalne życzenie technika dźwięku wystąpiła Czesława Jabłońska z zespołu Osieczanki, zachwycając interpretacjami ludowych przyśpiewek wykonywanych a cappella.
Wśród zespołów, które zaprezentowały się w tym roku, znalazły się: Seniorskie Nuty z Władysławowa, Brzeźnianki i Krzymowiacy z gminy Krzymów, zespół Razem z Brudzewa, Zgoda ze Smulska w gminie Przykona, Kawęczyniacy i Amigos z Kawęczyna, To My, Jarzębinki oraz Tradycja z Malanowa, Dobrowianki z Dobrowa, Dębowiacy z Sompolna, Osieczanki z Osieka Wielkiego, Kłodawiacy z Kłodawy, Jesień z Tuliszkowa oraz Jankowe Dziewczyny z Piętna.
W gronie solistów usłyszeliśmy Mirosława Szczeszkę i Wiolettę Skubaczewską (oboje z Kłodawiaków), Grażynę Michalak i Andrzeja Wysockiego (z Kawęczyniaków), Janinę Pakułę (Tradycja z Malanowa) oraz Teresę Robak (Jarzębinki z Malanowa).
Zespoły prezentowały bogaty repertuar ludowy i biesiadny – od humorystycznych przyśpiewek po nostalgiczne melodie. Wśród utworów można było usłyszeć m.in. „Ech poleczkę”, „Chodziłem do Ciebie”, „Kurka złotopiórka” czy „Jakie piękne jest życie”. Niektóre z nich, jak wspomniana „Ech poleczka” w wykonaniu Jankowych Dziewczyn z Piętna, porywały publiczność do tańca
Każdy zespół otrzymał pamiątkowy dyplom oraz paczkę prezentową ufundowaną przez Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Tuliszkowie i Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Kole, która przygotowała dla uczestników zestaw swoich wyrobów – znanych z prostego składu i nowoczesnej formy.
Równolegle z występami artystycznymi toczyły się zmagania kulinarne I etapu konkursu „Bitwa Regionów”, organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat nad wydarzeniem objął minister Czesław Siekierski.
Do rywalizacji stanęło 11 Kół Gospodyń Wiejskich, a potrawy oceniało jury w składzie: Alicja Sadowska (przewodnicząca), Agata Karpińska oraz Elżbieta Przepiórska – właścicielka znanej restauracji „Kaczki za wodą” w Goszczanowie, gdzie swoje kulinarne rewolucje przeprowadzała niegdyś Magda Gessler.
Zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Leśnictwa, zachwycając jury daniem „Serowa kulinarna podróż z Francji do miasta Tura z przystankiem w Leśnictwie” – była to poezja smaków dziczyzny, grzybów, owoców i serowego fondue. II miejsce przypadło Potworowiankom z Potworowa za „królika w śmietanie z buraczanymi kluseczkami”, a III miejsce zajęło KGW z Ogorzelczyna, które przygotowało pyrczoka z sosem kurkowym, czyli wariację na temat tradycyjnej ziemniaczanej babki.
Wyróżniono także potrawy przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Marianki z Marianowa za „Gęś na Jaśku”, czyli pieczone uda gęsi w pomadzie z białego wina z karmelizowanym jabłkiem i niespodzianką; Koło Gospodyń Wiejskich Rudawa z Oleśnicy za „Szczawiówkę znad Rudawy z jajkiem i krychankami”; Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Plewnia-Kuźnica za „kacze udka faszerowane w glazurze jabłkowej z suszoną żurawiną, szarymi kluskami i zasmażaną modrą kapustą”; Koło Gospodyń Wiejskich w Targówce „za flaczki z boczniaków” oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Czachulcu Starym „za kaczkę w roli głównej”.
Swoje stoiska wystawiły również lokalne gospodarstwa – Gospodarstwo Rolne Zborowscy oraz Tocznia Soków Owocowych Płonka – promując regionalne produkty w duchu kampanii #KupujŚwiadomie.
an