Liczni goście chętnie odwiedzają Zagrodę Młynarską. To niewielki, żywy skansen z zabytkowymi obiektami – dworem, wiatrakami, budynkiem inwentarskim oraz chałupą, w której urządzona została popularna karczma. Zagroda Młynarska codziennie oferuje nowe menu, przygotowane na bazie produktów najwyższej jakości. Kucharze sięgają do kuchni regionalnej, staropolskiej. Zagroda Młynarska została laureatem pierwszej edycji ogólnopolskiego konkursu „Na wsi najlepiej” zorganizowanego przez Polską Organizację Turystyczną.
FB: https://www.facebook.com/zagrodamlynarska
Tuż przy uniejowskich Termach ulokowany jest obiekt Piekarnia & Cukiernia „Chleb i Wino” – miejsce, które od początku swojego istnienia stawia na rzemiosło i innowacyjność. Produkty, jakie tu powstają, to ręcznie wyrabiane pieczywo na naturalnym zakwasie oraz ciasta i desery wypiekane według tradycyjnych receptur. Dużą wagę przywiązuje się tutaj do jakości używanych w produkcji składników, co przekłada się na wysoką jakość produktu końcowego. W ofercie lokalu znajduje się szeroki wybór pieczywa i słodkości, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie i najbliższych.
Niezapomnianą kulinarną podróżą po Uniejowie będzie wizyta na uniejowskim zamku, w czeluściach którego znajduje się Restauracja Herbowa. Jej cechą charakterystyczną jest kuchnia regionalna, podana w artystycznej i nowoczesnej formie. Odnajdą się tu zarówno amatorzy dziczyzny, wegetarianie, jak i fani kuchni wytrawnej. Karta restauracji ciągle ewaluuje, a tradycyjne potrawy zyskują nowoczesny posmak i design.
Strona: https://herbowauniejow.pl/
Prawdziwą atrakcją dla miłośników dobrej kuchni jest odbywający się co roku Uniejowski Festiwal Smaków. Ten atrakcyjny punkt gminnego kalendarza imprez zintegrował środowisko kulinarne Uniejowa – restauratorów, producentów, a także smakoszy zdrowych, lokalnych smakołyków. Każdej edycji Festiwalu towarzyszy motyw przewodni – główny składnik potraw. Goście zamawiają porcje degustacyjne, smakują i oceniają. Potrawa z największą liczba wskazań zdobywa główną nagrodę – Lilię Smakosza. Swojej oceny dokonuje także profesjonalne jury. Na każdą edycję wydarzenia zapraszany jest gość specjalny, znany z ogólnopolskich mediów ekspert od kulinariów, który przewodniczy kapitule – tym razem rola ta przypadła pani Ewie Wachowicz. Wciągu dwóch dni goście i jurorzy próbują festiwalowe dań głównych i deserów, by wytypować spośród nich te najlepsze.
Do grona laureatów Uniejowskiego Festiwalu Smaków w tym roku dołączyły, a raczej ponownie w nim zagościły, trzy obiekty: Przystań u Miksera, Restauracja Herbowa oraz Pałac Uniejów.
Przystań u Miksera to nic innego jak smażalnia ryb – jedyna w całym Uniejowie. Znajduje się ona w centralnym punkcie bulwarów nadwarciańskich, w sąsiedztwie fontann i placu zabaw. W menu lokalu, jak na przystań przystało, znajdują się dania z ryb, ale nie tylko, bo w ofercie smażalni są również owoce morza. Co ciekawe, Przystań u Miksera w każdy weekend przyrządza nowe, specjalne i wyjątkowe dania, które z pewnością pozytywnie zaskoczą odwiedzających.
Deser „Figa z makiem” przygotowany przez Przystań u Miksera na X edycję Uniejowskiego Festiwalu Smaków, nie miał sobie równych. Zarówno Komisja, jak i Goście, zgodnie uznali, że smakołyk nie tylko obłędnie wyglądał, ale przede wszystkim wyśmienicie smakował. Beza z konfiturą z rabarbaru, masą z białego maku i figą liofilizowaną otrzymała aż dwie Lilie Smakosza.
https://www.facebook.com/PrzyStanuMikSera/
Kolejną Lilię Smakosza, tym razem w kategorii Danie główne, w opinii Gości Festiwalu, zdobyła wspomniana już wcześniej restauracja Herbowa na Zamku. Cóż, o tym obiekcie można śmiało powiedzieć, że to już weteran Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Restauracja Herbowa to wielokrotny zwycięzca konkursu, a także zdobywca największej ilości „Lilii Smakosza”. Restaurację nie trudno znaleźć, ponieważ znajduje się ona w murach XIV-wiecznego zamku arcybiskupów gnieźnieńskich, w otoczeniu pięknego XIX-wiecznego parku.
Danie, które podczas Uniejowskiego Festiwalu Smaków 2023 zdobyło najwięcej głosów w Paszportach Degustatora, to „Boćwina Arcybiskupów”, przygotowana oczywiście przez kucharzy Restauracji Herbowej. Ta kulinarna kompozycja to rewelacyjna polędwiczka wieprzowa otulona marynowanymi burakami w occie balsamicznym, winie Porto i średniowiecznymi ziołami, naleśnikiem ze szpinakiem oraz ciastem francuskim, podana na sosie z buraków cherry.
Danie główne przyrządzone przez kucharza Pałacu Uniejów bardzo przypadło do gustu członkom Komisji konkursowej, co ponownie przełożyło się na zwycięstwo. Na czym tym razem polegał sekret wygranej? Odpowiedź jest prosta – znakomity „Makaron spaghetti z pesto z czerwonego buraka”, z dodatkiem tymianku, fety i pestek słonecznika.
Dla Uniejowa produkty lokalne i turystyka kulinarna to ważne kierunki rozwoju. Zdrowa kuchnia oparta na wysokiej jakości produktach żywnościowych, tradycyjnych i charakterystycznych dla danego regionu, to właśnie ten obszar, którego coraz częściej poszukują turyści. Wymienione elementy stanowią jednocześnie bazę dla rozwoju gastronomii turystycznej.