W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
OK Yassumi

Turek

Konferencja FAO z naszą reprezentacją. Będziechów serwuje wielkopolskie smaki na międzynarodowej arenie

2022-05-12 10:07:13
 Konferencja FAO z naszą reprezentacją. Będziechów serwuje wielkopolskie smaki na międzynarodowej arenie

Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie reprezentowało region Wielkopolski podczas 33. sesji Regionalnej Konferencji ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla Europy. Panie prezentowały na stoisku między innymi pyzy z gzikiem, placki ziemniaczane, kaliskie andruty, wielkopolski ser smażony, czy świętomarcińskie rogale. W konferencji uczestniczy 50 państw Europy i Azji.

Konferencja regionalnej FAO dla Europy, która rozpoczęła się 10 maja w Łodzi jeszcze trwa. Do środy 11 maja towarzyszyły jej prezentacje regionalnych smaków.
- Cieszymy się, że mogliśmy przygotować kompleksową prezentację produktów regionalnych i tradycyjnych województwa wielkopolskiego – mówią gospodynie z KGW Będziechów, które jako zwyciężczynie wielkopolskiej edycji Bitwy Regionów przygotowały stoisko z najbardziej charakterystycznymi smakami regionu Wielkopolski, zebranymi w takie potrawy, jak: pyry z gzikiem, ziemniaczane placki, wielkopolski ser smażony, kaliskie andruty, hyćkę, wiejski chleb oraz świętomarcińskie rogale. Kolorowe stoisko cieszyło się zainteresowaniem.

Tematem trwającej od wtorku 11 maja 33. sesji Regionalnej Konferencji ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla Europy w Łodzi są kwestie zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i transformacji systemów rolno-spożywczych. Uczestnicy debatują między innymi o łańcuchach produkcji żywności i możliwościach „przekształcenia systemów rolno-spożywczych na rzecz zdrowej diety w regionach”.

W otwarciu konferencji, oprócz ministra rolnictwa Henryka Kowalczyka, wziął udział dyrektor generalny FAO - Qu Dongyu, a także minister spraw zagranicznych Zbigniew Rau, niegdyś wojewoda łódzki. Podczas wydarzenia związanego z rolnictwem i produkcją żywności nie mogło zabraknąć podsekretarza stanu w ministerstwie rolnictwa - Ryszarda Bartosika, który podobnie jak gospodynie z Będziechowa, pochodzi z gminy Kawęczyn.

W konferencji uczestniczy 50 krajów Europy i Azji, Polska jest gospodarzem konferencji FAO po raz drugi - w 1988 roku odbywała się w Krakowie.
ki

zdj. FB KGW Będziechów

 Konferencja FAO z naszą reprezentacją. Będziechów serwuje wielkopolskie smaki na międzynarodowej arenie
 Konferencja FAO z naszą reprezentacją. Będziechów serwuje wielkopolskie smaki na międzynarodowej arenie

Śledź nas na