W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
OK Yassumi

Stare Miasto

„Stawiam na drób”. Warsztaty kulinarne uczniów z Żychlina

2022-03-21 16:00:00
„Stawiam na drób”. Warsztaty kulinarne uczniów z Żychlina

18 marca 2022 w centrum gastronomicznym Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję wziąć udział w projekcie kulinarnym "Stawiam na drób". Jego celem było wyedukowanie ich z zakresu jakości mięsa drobiowego, a także zaprezentowanie wariacji kulinarnych z polskim mięsem drobiowym w roli głównej.

Szkolenie było podzielone na dwie części: część teoretyczną i część praktyczną. W części praktycznej szef Marcin Budynek omówił różne gatunki występującego w Polsce mięsa drobiowego, a także przedstawił prawidłowy rozbiór kurczaka, jednocześnie angażując w to uczniów. Natomiast dietetyk Judyta Szymkowiak przedstawiła zalety polskiego drobiu pod katem żywieniowym i dietetycznym. W części wykładowej wzięły udział klasy I i III TŻ. Po półtora godzinnym spotkaniu nadszedł czas na wdrożenie zdobytej wiedzy w praktyce.

20 uczniów techniku żywienia pod okiem szefa Marcina Budynka, a także szefów Marcina Stelmaszyka i Andrzeja Gołąbka w pracowni gastronomicznej przygotowała kilkanaście dań z wykorzystaniem polskiego drobiu, min. kurczaka, kaczki czy przepiórki. Mnogość dodatków oraz wysokiej jakości polski drób, jakie zapewniał organizator projektu Związek "Polskie mięso" spowodowały, że przygotowane potrawy podbiły serca i podniebienia młodych adeptów sztuki kulinarnej. Szefowie kuchni podzielili się swoim doświadczeniem i wiedzą oraz świetną organizacją pracy, co dla młodych kucharzy było szczególnie ważną lekcją.

Warsztaty i projekty kulinarne to w ZSEU w Żychlinie jeden z kluczowych elementów kształcenia młodych kucharzy.

Opr. Marcin Maliński
„Stawiam na drób”. Warsztaty kulinarne uczniów z Żychlina
„Stawiam na drób”. Warsztaty kulinarne uczniów z Żychlina
„Stawiam na drób”. Warsztaty kulinarne uczniów z Żychlina
„Stawiam na drób”. Warsztaty kulinarne uczniów z Żychlina
„Stawiam na drób”. Warsztaty kulinarne uczniów z Żychlina
„Stawiam na drób”. Warsztaty kulinarne uczniów z Żychlina

Śledź nas na

Komentarze

Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom: