Dziennikarz, pisarz, publicysta , krytyk kulinarny,
podróżnik, a szerszej publiczności znany z … gotowania na ekranie. Dziś w
Bibliotece Publicznej w Starym Mieście z publicznością spotkał się Robert
Makłowicz, autor „Podróży kulinarnych” po całym świecie.
Dzięki kucharzowi opowiadającemu
z pasją o gotowaniu i jedzeniu widzowie w całej Polsce mają okazję poznawać nie
tylko potrawy, ale także zwyczaje panujące w najbardziej egzotycznych zakątkach
świata. Dziś w Starym Mieście mówił o początkach swojej przygody na ekranie,
która - jak przyznał - zaczęła się już ponad 20 lat temu. - Był to całkowity
przypadek. Okazało się, że jestem na tyle człowiekiem pozbawionym wyobraźni, że
nie boję się kamery. Wtedy dostałem propozycję, żeby robić program o gotowaniu.
Zanim ta przygoda rozpoczęła
się na dobre, Robert Makłowicz był krytykiem kulinarnym. Wcześniej jeszcze jako student wyjeżdżał za
granicę do pracy, a w krajach, w których się znalazł, smakował tamtejszych potraw.
Do tego doszło zamiłowanie do książek, a te wraz z kuchnią ukształtowały jego życie.