Grupa uczniów z żychlińskiego technikum żywienia i usług gastronomicznych bierze udział w ogólnopolskim projekcie „Kreatywne warsztaty lodowe z Scholler Ice Cream”. Potrwa on do czerwca, stawiając przed uczniami i nauczycielami wiele wyzwań. Na razie zostali wyróżnieni za deser z czekolady, galaretki i lodów.
W pierwszym etapie rywalizacji, wszystkie szkoły biorące udział w warsztatach, otrzymały za zadanie stworzenie kreatywnego deseru lodowego. W Żychlinie grupa pracującą pod okiem Katarzyny Hryciuk, nauczycielki przedmiotów zawodowych, stworzyła deser na bazie różnych rodzajów czekolady, galaretki z kwaśnej śmietany i lodów, który został zauważony i doceniony przez organizatorów konkursu. Nagrodą dla młodzieży były bilety wstępu na najsłodsze Targi EXPO Sweet odbywające się w Warszawie oraz dofinansowanie wyjazdu przez organizatorów. Dzięki temu uczniowie, pod opieką Sylwii Maciejewskiej, zapoznali się podczas targów z nowinkami cukierniczymi. Mieli również możliwość degustacji pysznych lodów, a przede wszystkim spotkania wybitnych szefów kuchni: Kurta Schellera i Łukasza Pielaka.
Uczniowie spotykają się również na warsztatach, podczas których mają okazję do tworzenia własnych, kreatywnych deserów na bazie lodów. Trzy najbardziej inspirujące dania zostaną wysłane na kolejny konkurs odbywający się w ramach projektu. Tu zwycięzca może wygrać nagrodę w wysokości 1.000 zł.
Po wycieczce, przed uczniami kolejne zadanie – stworzenie kolażu zdjęć wraz z hasłem promującym firmę Schöller Ice Cream i umieszczenie go na facebooku „Kreatywne warsztaty lodowe z Schӧller ice cream”. Szkoła, która otrzyma najwięcej polubień pod swoim kolażem, otrzyma w czerwcu zamrażarkę pełną lodów.