Tuż przed świętami Bożego Narodzenia tematem przewodnim warsztatów w Radolinie były zajęcia kulinarne. Wzięło w nich udział 40 osób, w tym 20. uczniów Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Radolinie.
Prowadząca warsztaty, Bożena Palpuchowska z Banku Żywności w Koninie, stworzyła listę przepisów dla wszystkich uczestników. Wśród przepisów nie mogło zabraknąć świątecznych pierniczków i potraw z ryb. Uczestnicy spotkania przygotowywali także takie nietypowe dania jak naleśniki pizzerskie. – Po ugotowaniu potraw oraz zrobieniu wspólnej fotografii pozostało już tylko najprzyjemniejsze, czyli degustacja. Przy kawie i herbacie można było porozmawiać, wymieniając się doświadczeniami kulinarnymi. Atmosfera była fantastyczna, wszyscy świetnie ze sobą współpracowali. Wyszli z warsztatów zadowoleni i w dobrych humorach, pytając, kiedy kolejne spotkanie. Warto podkreślić, że dzięki projektowi ,,Zdrowo jemy, zdrowo żyjemy” uzyskaliśmy dotację w kwocie 4000 złotych, za którą zakupiliśmy sprzęt kuchenny – informuje Karolina Kasprzak.
Warsztaty kulinarne zorganizowało Wielkopolskie Stowarzyszenie Odnowy Wsi ,,Nasza Radolina” w ramach projektu ,,Zdrowo jemy, zdrowo żyjemy” dofinansowanego przez Urząd Gminy w Golinie.