W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
LIS - Hyundai 3 tydzień CZERWIEC

Sompolno

Kolorowe dżemy, powidła, wypieki. Witamy w królestwie dorodnych owoców

2016-09-08 09:45:10
Kolorowe dżemy, powidła, wypieki. Witamy w królestwie dorodnych owoców

Kolorowe dżemy, powidła, pachnące wypieki, mięsa, a nawet smalczyk na jabłkową nutę! W niedzielę Sompolno zamieniło się w królestwo dorodnych owoców. – Pierwsze Sompoleńskie Święto Sadów ma na celu promocję naszych tradycji sadowniczych oraz integrację środowiska rolniczego – mówił Roman Bednarek, burmistrz Sompolna. – Spotkanie osób zajmujących się produkcją sadowniczą to okazja do wymiany doświadczeń i zaprezentowania swojego dorobku.

Już od wczesnego popołudnia na placu targowym w Sompolnie do skosztowania owoców i potraw z dodatkiem jabłek i śliwek zapraszały stoiska przygotowane przez producentów, koła gospodyń wiejskich oraz Stowarzyszeni Kobiet Inicjatyw Wiejskich z Mąkolna, które powstało w maju 2015 roku. Jego celem jest propagowanie tradycji, integracja lokalna oraz rozwój regionalny. Na przygotowanym z gustem stole znalazło się danie główne: kaczka przełożona farszem w towarzystwie jabłek we francuskim cieście. Goście mogli także skosztować ciasta drożdżowego, regionalnego ciasta na drożdżach z posadzonymi jabłkami oraz smalczyku staropolskiego na jabłkową nutę. – Przepisy ustalałyśmy wspólnie, natomiast każda potrawa ma swojego autora – mówiła Żaneta Lasota, prezes Stowarzyszenia.

Od owocowych słodkości uginał się stół Koła Gospodyń Wiejskich z Mąkolna. Dżemy z wiśni, moreli i śliwki, wiele rodzajów ciast, kompoty z brzoskwini, gruszki i wiśni. – Tylko sernik mamy bez owoców – mówiła Małgorzata Malicka.


Podziel się


Jesteśmy na: