7-osobowa międzyklasowa ekipa z klas gastronomicznych miała za zadanie przygotować dania z wieprzowiny. Przystawka to pierogi z szarpaną wieprzową łopatką, gotowaną 10 h, sosem daktylowo-kawowym, marynowaną cebulką, oliwą ziołową i sianem z warzyw. Danie główne to tradycyjne żeberka w sosie miodowo-cebulowym, z pure selerowo-chrzanowym, sosem malinowo-śliwkowym oraz kulką ziemniaczaną, serową oraz burak karmelizowany.
Jury pod przewodnictwem Chefa Łukasza Konika przyznało ZSEU w Żychlinie 2. miejsce. Szkoła otrzymała voucher na kwotę 3.500 zł, który z pewnością pozwoli na fantastyczne gastrozakupy. Zosia Lewandowska (1 tż), Zuzia Malczyk (2tża), Amelka Rejniak (2tżb), Julka Pawlak (3 tż), Kuba Jacolik (3tż), Oliwia Marszalska (3tż) i Marta Mitulska (4tż) z pewnością stanowili świetny team, który zaprowadził ich na 2. miejsce podium. Drużynę przygotowała Katarzyna Hryciuk.
Jednak kiedy jedna ekipa gastronomiczna podbijała Warszawę klasa 2 btż oraz uczniowie Maria Łukasiewicz, Filip Kaczmarek, Krzysztof Jacolik i Jakub Jacolik pod opieką Moniki Niespodziańskiej przygotowywali owocowy pokaz na Charytatywny Bal Marzeń Fundacji „Podaj Dalej” im. Dr Janaszka. Wspaniałe arbuzowe dekoracje przygotował nasz wielokrotnie nagradzany na konkursach carvingowych uczeń Bartek Michalak z klasy 5tżp. Kolejny rok kiedy szkoła wspiera to fantastyczne wydarzenie, a uczniowie mogą pokazać swoje niezwykłe umiejętności.
MF