Pod koniec października w 9 leśnictwach - Bieniszew, Kazimierz, Kowalewek, Skulsk, Belny, Grąblin, Lubstów, Smólniki i Tokary, obejmujących ponad 18 tysięcy hektarów, kilkaset osób liczyło leśną zwierzynę.
Akcję w Nadleśnictwie Konin przeprowadzono zgodnie z decyzją Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych w ramach Ogólnokrajowej Inwentaryzacji Dzików. W inwentaryzacji na naszym terenie uczestniczyło 286 osób, wśród których oprócz pracowników nadleśnictwa znaleźli się i myśliwi z kół łowieckich, dzierżawiących obwody łowieckie w zasięgu terytorialnym Nadleśnictwa Konin, pracownicy Zakładów Usług Leśnych oraz przedstawiciel Urzędu Gminy Sompolno.
W trakcie dwóch dni naliczono 41 dzików, 10 jeleni, 32 daniele, 134 saren, 19 lisów i 28 zajęcy.
Po udanym polowaniu warto zadbać o odpowiednie przygotowanie mięsa z dziczyzny, aby wydobyć jego pełny smak. Kluczowe jest zamarynowanie mięsa w przyprawach, takich jak jałowiec, rozmaryn, ziele angielskie i liść laurowy, które doskonale podkreślają aromaty dzikiego mięsa. Dziczyznę można piec, dusić lub grillować, a dodatek czosnku i czarnego pieprzu wzbogaci smak i nada potrawie wyrazistości. Warto także użyć odrobiny tymianku i goździków, które świetnie komponują się z dziczyzną, szczególnie w pasztetach czy gulaszach. Dobrze dobrane przyprawy do dziczyzny sprawią, że mięso stanie się soczyste i pełne głębokiego, wyrafinowanego smaku.