W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. X
pewik operator

Aktualności

Warsztaty kulinarne jesień w kuchni. Gospodynie przypomniały smaki zapomnianych potraw

2016-10-31 13:06:20

Krem dyniowy, zupa węgierska, cepeliny z białym serem, kotlety z jaja ze szczypiorkiem, karkówka z cukinią i dynia – to tylko niektóre potrawy przygotowane podczas warsztatów kulinarnych „Jesień w kuchni”, zorganizowanych w Domu Ludowym w Mostkach przez Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Sompolnie.

W warsztatach wzięły udział członkinie kół gospodyń wiejskich z: Sycewa, Marcjanek, Mąkolna, Wierzbia oraz Mostków. Panie przez kilka godzin przygotowywały potrawy, a potem zaprosiły na wspólną ucztę. – Chciałyśmy zorganizować pokaz kulinarny, związany z zapomnianymi potrawami, po to żeby przywrócić ich świetność – mówiły gospodynie. – Wiele z potraw przygotowywały kiedyś nasze babcie i mamy.

– Dziś na naszym stole znalazły się kluseczki dyniowo-ziemniaczane z sosem pieczarkowym, karkówka w musie jabłkowym, karkówka z cukinią i dynią zapiekaną, zupa węgierska i krem dyniowy – wymieniała Teresa Budner z Kola Gospodyń Wiejskich w Marcjankach.

– W naszych kuchniach panuje jesień, więc panie przygotowały potrawy regionalne, które można serwować właśnie jesienią – mówiła Teresa Olczak, dyrektor M-GOK w Sompolnie. – Są oparte na naszych owocach i warzywach. Wiele zostało już zapomnianych, dziś na nowo możemy poznać ich smaki i się nimi zachwycać.