Dzisiaj w Rososze (gmina Golina) odbył się Czwarty Festiwal Dyni i Ziemniaka. Można było naliczyć przynajmniej kilkadziesiąt potraw z tych warzyw, którymi zajadali się mieszkańcy.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglewie z okazji festiwalu przygotowały wiele potraw z dyni i ziemniaków. Na stole stał tort dyniowy, knedle ziemniaczane ze śliwką w musie owocowym, dyniowe racuchy, babeczki z dynią, kotlety z dyni, sernik dyniowy, chipsy ziemniaczane, krem z ziemniaka, pyrczok, placki ziemniaczane, kopytka, a do tego wszystkiego w olbrzymiej kanie zrobiły kawę zbożową z mlekiem, taką jaką pili gospodarze w czasie prac polowych przy kopaniu ziemniaków. – Włożyłyśmy dużo serca w przygotowanie tych potraw – mówiła nam Maria Szymankiewicz, przewodnicząca KGW w Węglewie.
Mieszkańcy mogli spróbować potraw z dyni i ziemniaków. Na scenie wystąpili uczniowie. Był konkurs na najsmaczniejszą potrawę i wspólna zabawa.