Impreza na stałe wpisała się w gminny kalendarz. Co roku organizowana jest w innym miejscu. 30 września mieszkańcy spotkali się w Rososze. – Celem festiwalu jest propagowanie, kultywowanie tradycyjnych potraw z dyni i ziemniaków – wyjaśnia Damian Ciesielski, dyrektor Domu Kultury w Golinie.
Podczas festynu przed publicznością zaprezentowały się orkiestra dęta działająca przy DK w Golinie, grupa mażoretek, zespół Senior oraz dzieci ze szkół podstawowych w Kawnicach i Golinie. – Po raz pierwszy festiwal nabrał międzynarodowego charakteru. Na zaproszenie Stowarzyszenia Kulturalnego „Tradycja” przybył zespół Wykrutasik z Lwowa – mówi Damian Ciesielski.
Nie zabrakło oczywiście potraw. Uczestnicy mogli skosztować na przykład kompotu i ketchupu z dyni, żuru z ziemniakami, zupy z dyni, pyrczoka, wiejskiego smalcu czy też zapiekanki ziemniaczano-mięsnej. Tradycyjnie rozstrzygnięto konkurs na najsmaczniejsze dania. Jury uznało, że pierwsze miejsce w kategorii potraw z dyni należy się Władysławie Górnej z Rosochy (zupa z dyni). Koło Gospodyń Wiejskich w Węglewie zdobyło natomiast pierwszą nagrodę w kategorii potraw z ziemniaków. Drugim konkursem było przygotowanie „Najpiękniejszej Pani Dyni lub Pana Ziemniaka”. Wyróżniono prace przygotowane przez sołectwa Rosocha i Węglew.
Gwiazdą wieczoru był zespół disco polo Lili. Do późnych godzin nocnych trwała zabawa z DJ-em.